АКТУАЛЬНО

Угруповання Догнала не має жодного стосунку до Католицької Церкви, – про це заявили єпископи УГКЦ та РКЦ в Україні під час спільної прес-конференції у Львові

П'ятниця, 28 жовтня 2011, 15:37
«Католицькими є лише ті єпископи, які перебувають у єдності із Святішим Отцем – Папою Римським, одностайно й правильно навчають тих самих істин Христової віри у всьому світі, зберігають непорушну Традицію Католицької Церкви, благодатно звершують її Святі Таїнства та істинно здійснюють її Учительський уряд, будучи визначеними, або потвердженими на своє служіння декретом Святішого Отця Папи Римського», – йдеться у Зверненні Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ та Конференції Римсько-Католицьких Єпископів України щодо небезпечних явищ у духовному житті України, оприлюдненому 28 жовтня у Львові під час прес-конференції за участю Владики Йосифа (Міляна), Єпископа-помічника Київської архиєпархії УГКЦ, та Владики Маркіяна Трофим’яка, Ординарія Луцької дієцезії РКЦ в Україні.
«Католицькими є лише ті єпископи, які перебувають у єдності із Святішим Отцем – Папою Римським, одностайно й правильно навчають тих самих істин Христової віри у всьому світі, зберігають непорушну Традицію Католицької Церкви, благодатно звершують її Святі Таїнства та істинно здійснюють її Учительський уряд, будучи визначеними, або потвердженими на своє служіння декретом Святішого Отця Папи Римського», – йдеться у Зверненні Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ та Конференції Римсько-Католицьких Єпископів України щодо небезпечних явищ у духовному житті України, оприлюдненому 28 жовтня у Львові під час прес-конференції за участю Владики Йосифа (Міляна), Єпископа-помічника Київської архиєпархії УГКЦ, та Владики Маркіяна Трофим’яка, Ординарія Луцької дієцезії РКЦ в Україні. Ієрархи передусім наголосили на такому небезпечному для кожного християнина явищі, як діяльність псевдохристиянських угруповань, що «намагаються використати тугу сучасної людини за Богом та маніпулювати її релігійними потребами маскуючись під Католицьку Церкву, використовують її символи та обряди, а навіть присвоюють її ім’я». Одним із таких угруповань, що видає себе за істинних представників Католицької Церкви, а насправді має багато ознак новітньої тоталітарної секти, є угруповання Догнала (яке ще відоме під назвою «підгорецькі отці»). Католицькі єпископи України підкреслюють, що ця «група не має жодного відношення до Католицької Церкви, оскільки її проводирі, колишні католицькі священики, за важкі церковні злочини були покарані карою великої екскомуніки – відлучені від Церкви». Крім того, владики закликають усіх католиків бути пильними, бо «хто приєднується до неї (секти. – Ред.), сам себе ставить поза правдивою Католицькою Церквою і таким чином не може називати себе католиком». Відтак єпископи звертаються до душпастирів, щоб «витривало і наполегливо навчали вірних здорової науки Святої Католицької Церкви та відважно боронили Христове стадо від хижих вовків, котрі приходять в овечих шкурах».

Звертаючись до органів державної влади в Україні, архипастирі попереджають, що «угруповання Догнала виділяється винятковою релігійною нетерпимістю, що веде до міжконфесійного протистояння, а навіть до відкритих конфліктів. Його діяльність вносить неспокій та розбрат в українське суспільство». А крім того, вимагають не дозволяти зловживати ім’ям Католицької Церкви тим, хто її поборює і до неї не належить, та вжити відповідних заходів щодо припинення шкідливої протизаконної діяльності цієї секти.

Пригадуємо, що документ про псевдохристиянські угруповання був підписаний 26 жовтня 2011 року у Львові-Брюховичах під час спільної зустрічі членів Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви та Конференції Єпископів Римо-Католицької Церкви в Україні.  

Департамент інформації УГКЦ

Ознайомитися із текстом документу ви можете на офіційній веб-сторінці УГКЦ за цим посиланням: http://www.ugcc.org.ua/2027.0.html.  
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next