АКТУАЛЬНО

«Україна буде такою…» – Глава УГКЦ пригадав пророчі слова св. Івана Павла ІІ під час візиту до України

П'ятниця, 18 червня 2021, 22:41
Візит папи і його слова про справжню свободу, про те, що Україна є європейською державою, з європейською історією і культурою, були певними передвісниками подій Помаранчевої революції а відтак Революції гідності. І ті принципи, які він проголосив, були почуті. Про це заявив Глава УГКЦ в інтерв’ю телеканалу ICTV з нагоди 20-річчя візиту до України св. Івана Павла ІІ, папи Римського.

Перший офіційний візит Вселенського Архиєрея назавжди залишиться історичним. А слова, які папа промовив у 2001-му до державних діячів України, до діячів культури й науки, до релігійних діячів і до української молоді, завжди будуть дороговказом для розбудови демократичного суспільства і зміцнення своєї держави, вважає Глава УГКЦ.

Блаженніший Святослав пригадує три принципи справжньої демократії, сформульовані Іваном Павлом ІІ. Перший – визнання вищих цінностей. Як католик, він говорив про божественні істини, про Божу владу. Бо якщо людина не має нічого святого в душі, вона дезорієнтована. Другий – повага до гідності людської особи: без поваги до людини немає демократії. А третій – влада має бути служінням усім, починаючи з найслабших і найбільш потребуючих.

Бізнесменів папа закликав дбати не про прибуток, а про людину. «Уявіть: коли зароджувалася олігархічна система і кожен дбав лише про свої інтереси, про збагачення якомога швидше і з найменшою відповідальністю, папа бачив цю моральну хворобу і дуже чітко про це сказав», – підкреслює Предстоятель.

Звертаючись до тогочасних політиків, Святіший Отець пояснив, що означає політична влада. «Влада – це служіння, – сказав тоді папа і додав: – Застерігаю вас дбати про вузькокорпоративні і особисті інтереси». Римський Архиєрей пригадав фразу Володимира Мономаха з його «Поученія дітям». «Ті слова дуже по-особливому прозвучали в контексті політичних подій того часу: не дайте сильним губити людину. Це були дуже сильні слова», – вважає Блаженніший.

У своєму зверненні до молоді, папа наголосив на тому, що справжня свобода вимоглива, вимогливіша від неволі, і пов’язана з відповідальністю. «Папа вказав дорогу до свободи – як вчитися ставати вільними. І пригадав Десять Божих заповідей. Сказав, що це і є той компас, за яким потрібно рухатися», – пригадує Отець і Глава УГКЦ.

Пророчою фразою, яка тоді прозвучала з уст папи, вважає першоієрарх, є «Україна буде такою, якою ви її збудуєте».

Уже на початку 2000-х багато українців виїжджали, починалася нова масова хвиля міграції. А папа Іван Павло ІІ заохочував молодих українців залишатися вдома – бо «нема на світі другої України, немає другого Дніпра». «Говорив до них словами Шевченка, говорив – Україна вас потребує, не тікайте від відповідальності, бо ви є тими, хто може і повинен змінити свою країну», – пригадує Блаженніший Святослав.

Потім, каже він, деякі експерти називали ці слова папи не лише пророчими, а й народотворчими. «Ці слова були про те, що суб’єктом перетворень у державі, промоутером змін є не так якісь політичні чи державні інституції, а молодь, яка може і повинна збудувати ту країну, у якій би хотіли жити і народжувати дітей», – пояснює Глава Церкви.

Повна версія інтерв’ю Блаженнішого Святослава журналістам ICTV з нагоди 20-річчя візиту св. Івана Павла ІІ до України буде опублікована у вівторок, 22 червня.

Читайте також: «Блаженніший Святослав візьме участь у святкуванні 20-ї річниці візиту святого Івана Павла ІІ до України»

Як ми уже повідомляли, у 2021 році Україна відзначає 20-ту річницю візиту св. Івана Павла ІІ, папи Римського. Головні заходи, пов’язані зі святкуванням, пройдуть у Львові з 13 по 27 червня 2021 року. Кульмінацією масштабного святкування стане Архиєрейська Божественна Літургія у неділю, 27 червня (початок об 11:00), яку звершить Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав на площі перед храмом Різдва Пресвятої Богородиці (Львів-Сихів).

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next