АКТУАЛЬНО

Українські капелани обмінялися досвідом служіння з польськими душпастирями

П'ятниця, 25 жовтня 2013, 11:18
20–24 жовтня 2013 року в Центрі вишколу персоналу пенітенціарних установ Республіки Польща у Попово «Centralny Ośrodek Szkoleniowy Służby Więziennej» неподалік Варшави відбувалася 23-тя щорічна загальнонаціональна конференція в’язничних душпастирів Римо-Католицької Церкви Польщі.

У ній взяли участь 180 священиків. На запрошення прелата о. доктора Павла Войтаса, головного тюремного капелана Польщі, на зустріч прибули представники Української Греко-Католицької Церкви: о. Олексій Куйбіда (Коломийсько-Чернівецька єпархія), о. Михайло Бугай (Тернопільсько-Зборівська єпархія), о. Іван Мельник та о. Євген Гаврилишин (Бучацька єпархія).

Під час з'їзду капеланів відбувся обмін досвідом, навчання, а також реколекції капеланів. Їх провадив парох катедрального собору єпархії Варшавсько-Празької о. Богуслав Ковальський. «У реколекційних науках ми пізнавали один одного і Того, Хто покликав нас до цього служіння, – поділився о. Михайло Бугай, багатолітній капелан Бережанської виховної колонії, – тому що усвідомлення цього покликання створює для нас оптимальні умови для душпастирства в’язнів. Але ми повинні постійно аналізувати наше життя, щоб досвідчувати спасительну дію Ісуса Христа. У нас немає імунітету, кожен з нас має слабкі сторони, як і інші люди. Ми повинні проголошувати Євангеліє, проповідувати надію на визволення, сповідати, зцілювати ... і, передусім, продовжувати молитися».

«Там я вчуся любові, яка походить від самого Христа. Я можу засвідчити з упевненістю, що це унікальне служіння, одне з найкрасивіших у моєму житті. Уперше перехід через ворота в'язниці  залишив у мене велике враження. Людина потрапляє в цілком інший світ», - сказав о. Іван Мельник, капелан Чортківського слідчого ізолятора.

«Ми дуже потрібні людям, особливо тим, хто втратив свою гідність, і тим, які шукають сенс власного життя, –  зазначив капелан о. Іван Мельник. –  Ці люди зустрічаються кожен день у в'язниці».

Відповідальні за окремі доповіді про служіння у в'язниці поділилися своїми поглядами, відзначивши величезний вплив тюремних капеланів на засуджених у процесі виховання. Особисте свідчення працівників тюремного персоналу, пов'язаних із співпрацею зі священиками, які виконують своє служіння у в'язницях, було нагодою висловити велику вдячність і радість за можливість співпраці на користь осіб, що  відбувають покарання в пенітенціарних установах: «В нашому житті і в житті цих людей ми зауважуємо справді великі зміни; покликання священика-капелана – одне з найпрекрасніших служінь», – вважають пенітенціарії.

Наші священики розповіли про свій досвід служіння в'язням і про значний прорив у реформуванні пенітенціарної системи в Україні за останнє десятиліття, зокрема, про зміни законодавства на користь відновлення інституту капеланства. Адже відповідний законопроект виноситься на розгляд у першому читанні на третій сесії Верховної Ради України.

 

Повідомив о. Олексій Куйбіда,
капелан Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next