АКТУАЛЬНО

Українські викладачі їздили до Рима на XIII Міжнародний освітній симпозіум

Понеділок, 19 вересня 2016, 11:09
7-11 вересня вічне місто Рим приймало учасників XIII Міжнародного симпозіуму університетських викладачів. На цей освітній захід до Італії прибули представники 63 країн світу, зокрема майже 40 українських викладачів, професорів і членів ректорату.

 

Організатором цієї поїздки викладачів ВНЗ виступив Центр академічного душпастирства при Патріаршій комісії у справах молоді УГКЦ.

На зустрічі освітян всього світу в Римі були представники Київського кооперативного інституту бізнесу і права, Львівського національного лісотехнічного університету, Львівського інституту медсестринства та лабораторної медицини імені Андрея Крупинського, Національного університету «Львівська політехніка», Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка та Стрийського коледжу Львівського національного аграрного університету.

У перший день під час відкриття симпозіуму в Папському Латеранському університеті серед інших були виступи єпископа та ректора цього освітнього закладу Енріко Даль Коволо (H. E Enrico Dal Covolo), архиєпископа Рима Лоренцо Леуцці (H. E. Msg. Lorenzo Leuzzi), міністра освіти Італії Стефанії Джіанніні ( E. Sen. Stefania Giannini) та нобелівського лауреата з фізики професора Клода Коена-Тануджі (Claude Cohen-Tannoudji). Завершила відкриття симпозіуму урочиста Вечірня в Папській базиліці Сан Джовані на Латеранському пагорбі під супровід італійського Національного оркестру.

Другого дня учасники обрали важливі для них секції симпозіуму, де доповідали фахівці, була можливість запитань і дискусії, а також роботи в групах. Робочими мовами всіх заходів були італійська з окремими перекладами  англійською, проте були й доповідачі-французи, доповіді яких перекладали італійською.

Українські викладачі відвідали секції під назвами «Економіка і фінанси», «Біоетика» та «Освіта», тим часом як для ректорів була окрема програма, яку й відвідала ректор Київського кооперативного інституту бізнесу і права Тетяна Камінська. У п’ятницю, третього дня, організатори симпозіуму презентували спільний документ «Карта Риму 2016». Незабутнім завершенням Симпозіуму для всіх учасників стала суботня зустріч з Папою Франциском на площі Святого Петра в Римі.

Упродовж подорожі до Рима та під час повернення додому освітяни також відвідали Будапешт, Падую, Флоренцію, Ланчано, Пескаре, Ріміні та Венецію, де відвідували екскурсії та брали участь у Літургії в найвідоміших храмах Угорщини та Італії. У цей Ювілейний рік Божого милосердя вони мали виняткову нагоду пройти крізь святі ювілейні двері у чотирьох відпустових базиліках Рима. Особливими стали Богослужіння в церкві Євхаристійного чуда в Ланчіано, у соборі Святого Марка у Венеції. Подорожуючі мали змогу помолитися біля мощів св. Антонія в Падуї, священномученика Йосафата, апостолів Петра і Павла та пророка Івана Хрестителя в Римі.

Під час поїздки, навіть в автобусі, усі охочі могли вголос чи анонімно задати запитання священикам, які, як духівники, супроводжували паломників: о. Олег Кекош, капелан Дрогобицького державного педагогічного інституту, о. Олег Турків, капелан одного з дрогобицьких професійних училищ, о. Богдан Кулик, капелан Львівського національного лісотехнічного університету, та о. Петро Верхоляк, координатор академічного душпастирства Комісії у справах молоді УГКЦ, і капелан Стрийського коледжу ЛНАУ. Щоденно в подорожі була можливість сповіді, якою скористалися неодноразово майже всі паломники, тож на Літургії у Венеції наприкінці подорожі до Тайни Євхаристії вишикувалася ціла черга.

 

 

Марта Зозуля, о. Петро Верхоляк

Прес-служба Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next