АКТУАЛЬНО

Українська громада Афін молитовно вшанувала пам'ять жертв Голодоморів

Понеділок, 29 листопада 2021, 12:52
Душпастир для українців греко-католиків Греції о. Ігор Посоленик очолив в катедральному храмі Пресвятої Трійці Афін панахиду, на якій також були представники Посольства України в Грецькій Республіці. Після молитви душпастир звернувся до присутніх із духовним словом.

«У щоденній молитві Отче наш, якої нас навчив сам Господь Ісус Христос, ми просимо в Нього на щодень хліба. Цей хліб необхідний людям для життя. Його дає Бог кожній людині.

Проте в 1932-1933 роках тодішня влада, комуністичний тоталітарний режим, посягнув на святе, зажадав відібрати цінний дар, який людині дав Бог. І через цей жорстокий акт від голоду померло понад чотири з половиною мільйони українців....

Перед обличчям Господа стогнала не одна українська людська душа, яка взивала про допомогу.

Спочатку людей змушували виконувати план, який нереально було виконати, та й належної платні за це не було, а з часом взагалі почали відбирати у людей останнє.

Скаржитися не було кому, одна надія була на Бога…

Можливо, ось де є відповідь на запитання, чому ми сьогодні так важко працюємо на чужині, а не у своїй рідній любій Україні. Можливо, сьогодні ми пожинаємо плоди нищення великих українців, які б провадили нашу державу, наш багатостраждальний народ. Нас завжди намагаються знищити, заморити, відібрати в нас наше рідне, створити голодомор духовного життя, нашої культури і традицій, мови, Церкви, наших українських земель, нашої еліти, нашого студентства. Через те, що на нас постійно посягають, ми шукаємо можливості, щоб жити, годувати і вчити наших дітей.

Але ми є і пам’ятаємо нашу історію, пам’ятаємо, звідки ми вийшли та хто ми є.

Тому й сьогодні всіх нас зібрала ця сумна подія 1932-1933 років, на молитву за душі померлих, які загинули внаслідок голодної смерті, за душі, які відчули на собі всю ненависть і жорстокість комуністичної влади.

Молимося, щоб всеблагий Господь дав їм вічний упокій, щоб огорнув ті душі своєю любов’ю та своїм милосердям, якого так бракувало їм на землі.

Пам’ятаємо про ті численні втрати і про тих, які не народилися через Голодомор. Ми сьогодні не знаємо, якими великими українцями вони могли стати.

Господи, помилуй і вчини їм вічную пам’ять!»

Після спільної молитви перед присутніми також виступив посол України у Грецькій Республіці Сергій Шутенко.

«Для нас, нащадків тих, кому вдалося вижити в ті страшні роки, важливо пам’ятати, зберігати й передавати цю пам’ять наступним генераціям українців, передавати її нашим дітям. Страшно уявити, але більше ніж половина жертв Голодомору - саме діти. Згідно з останніми дослідженнями, лише протягом 1932-1933 років загинуло понад пітора мільйона дітей віком до 10 років», - зазначив посол.

Після цього відбувся виступ церковного хору. Завершився пам’ятний захід переглядом фільму про Голодомор.

До вечора пам’яті долучилися також діти катехитичної школи, яка діє при церковні громаді. Для них у суботу вранці був проведений відкритий урок, присвячений пам’яті Голодомору. Діти спільно молилися за жертв Голодомору, а також запалили свічку пам’яті та вшанували померлих хвилиною мовчання. Після цього долучилися до декорації пам’ятної дошки з малюнками, які власноруч розмалювали.

Пресслужба УГКЦ в Афінах


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next