АКТУАЛЬНО

Українська громада в Угорщині вже традиційно вшанувала пам’ять Кобзаря

Вівторок, 10 березня 2020, 17:19
7-8 березня 2020 року в Будапешті відбувалися заходи, присвячені вшануванню пам’яті українського генія Тараса Шевченка. Цього року активними учасниками заходів стали українські діти Рідної та Недільної шкіл (м. Будапешт). Подібні заходи вже стали доброю традицією і звершуються українцями в Угорщині щорічно.

У перший день навчальна субота в Рідній школі завершилася поетичним святом «Шевченківські читання'2020». Учні цієї школи разом із батьками читали вірші Тараса Шевченка – кожна родина одну з поезій. Учасники заходу також співали пісні на слова Шевченка, малювали ілюстрації до тих творів, які вчили. Зрештою, із дитячих ілюстрації утворилася справжня картинна галерея. «Свято було по-родинному теплим і чуттєвим, – зауважила керівник Рідної школи п. Олена Бескоровайна, – адже читати вірш разом з мамою чи татом – це дуже приємно і затишно».

Діти Недільної школи вшановували пам’ять Тараса Шевченка у сквері греко-католицької церкви в Будапешті, біля пам'ятника Кобзарю.

Другого дня святкувань, у неділю, після Божественної Літургії парафіяни парафії Покрови Богородиці УГКЦ вшанували пам'ять Тараса Шевченка молитовно. Отець Дам’ян Габорій провів поминальну панахиду перед пам'ятником. Після молитви до присутніх звернулися п. Ярослава Хортяні, голова Товариства української культури в Угорщині, та п. Олена Бескоровайна, голова Дому українських традицій. У заході також взяло участь керівництво Столичного самоврядування українців в Угорщині та українських самоврядувань IV, XXI, XXII районів Будапешту. Опісля вірші Шевченка декламували п. Ліля Гембік, п. Оксана Габорій та діти із парафії.

Завершилися заходи покладанням вінків та виконанням твору «Реве та стогне Дніпр широкий».

Довідка:

Пам’ятник Тарасові Шевченку в Будапешті було відкрито 11 липня 2007 року. Монумент встановлено у сквері греко-католицької церкви на правому березі Дунаю в Буді, навпроти МЗС Угорщини, – на перехресті популярних туристичних маршрутів. Автором бронзового триметрового пам'ятника є Іван Микитюк, член Національної спілки художників України, професор Львівської академії мистецтв, Заслужений діяч мистецтв України.

Департамент інформації УГКЦ
за матеріалами пресслужби УГКЦ в Угорщині

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next