АКТУАЛЬНО

Українська капела бандуристів імені Тараса Шевченка заспівала у храмі УКУ

Вівторок, 30 жовтня 2018, 11:52
З нагоди столітнього ювілею капела бандуристів із Північної Америки подарувала благодійний концерт спільноті УКУ. Під час ювілейного гастрольного туру колектив завітав не лише до Львова, а й до Києва, Чернігова, Луцька та інших міст України.

Під час виступу в храмі Святої Софії Премудрості Божої капела виконала близько десяти пісень, а наприкінці виступу спільнота УКУ разом із колективом, стоячи, заспівала «Боже, великий, єдиний».

У репертуарі колективу – більше як 600 пісень, серед яких релігійні, стрілецькі та повстанські твори. Спів чоловічої капели супроводжує гра на бандурі, яку диригент Олег Махлай називає вікном в Україну: «Більшість людей у Штатах навряд чи зможуть знайти Україну на мапі, але коли вони чують бандуру, то знайомляться з нашою культурою та дивуються її красі».

Капела імені Т.Шевченка має складну та цікаву історію, яка починається ще в 1918 році в Києві. Саме тоді Василь Ємець створює колектив «Кобзарський хор», який у 1935 році об’єднався з Полтавською капелою бандуристів під керівництвом Гната Хоткевича та Володимира Кабачка. А згодом, попри репресії, Другу світову війну та еміграцію, історія капели вже з назвою «імені Т. Шевченка» продовжується в 1949 році в Детройті, США. Відтоді капела виступає в Північній Америці, Австралії, Європі та Україні. Дякуючи колективу за плекання української пісні, проректор УКУ із розвитку та комунікацій Наталя Климовська порівняла столітній тернистий шлях капели зі складною дев’яносторічною історією УКУ, що є спадкоємцем греко-католицької Богословської академії, яку заснував митрополит Андрей Шептицький у 1928 році. «Ви – це історія українського народу в пісні», – додала вона.

Художній керівник і диригент Олег Махлай каже, що серед його колективу немає професійних музикантів: «Ці люди – стоматологи, будівельники чи студенти, та, незважаючи на це, вони готові вкладати свій талант, час та гроші в те, щоби капела існувала, щоб світ бачив, якою є українська культура та музика». Цікаво, що сам Олег Махлай, крім диригування та викладання при Школі гри на бандурі, працює за фахом суддею адміністративного суду в штаті Огайо.

Підготувала Катерина Глущенко

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами https://ucu.edu.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next