АКТУАЛЬНО

Українська Пасха в Будапешті

П'ятниця, 03 травня 2019, 13:11
Українська громада Угорщини традиційно відсвяткувала український Великдень у Будапешті в українській парафії Покрови Богородиці УГКЦ. На Пасхальні богослужіння до Будапешта щороку українці приїжджають із усієї Угорщини.

Великоднім святам передували великопісні реколекції, які провів о. Василь Чудійович, канцлер Київської архиєпархії, та богослужіння Страсного тижня, які розпочалися з Великого четверга. Церковний спів страсних богослужінь: Утрені Страстей, Царських  часів, Вечірні з виставленням плащаниці, Єрусалимської утрені, Вечірні з Літургією св. Василія – відбувся під спів братів-семінаристів  Львівської духовної семінарії (Паньків Маркіян, Коцан Богдан, Фірут Ігор).

Великодній день 2019 року розпочався з Пасхальної утрені, яку своїм співом прикрасили семінаристи греко-католицької семінарії зі Львова.  А Великодня Літургія прозвучала в супроводі місцевого хору «Новус» і братів-семінаристів. Воскресну молитву очолив священик для українців в Угорщині о. Дам’ян Габорій у співслужінні з отцем Томашем, настоятелем угорського римо-католицького храму Святої Єлизавети ХХ району Будапешта. На завершення Літургії отець Дам'ян  прочитав Великоднє  послання  Блаженішого Святослава, привітав присутніх у церкві з Воскресінням Христовим і подякував усім, хто посприяв організації святкування: п. Ярославі Хортяні, голові Товариства українців в Угорщині, Ліліані Грексі, голові Столичного самоврядування українців в Угорщині, Ніколетті Хортяні, голові самоврядування українців Ференцвароша, Єлизаветі Ладані та Олегові Турику від самоврядування українців Уйпешта, Уляні Княгінецькій, голові самоврядування українців Уйпешта, Аркадію Гупалу, українському консулу в Ніредьгазі. На завершення Літургії діточки церковної школи кардинала Гузара в Будапешті представили великодній концерт, а відтак після молитви в церкві на відомій туристичній вулиці Ваці біля церкви відбувся чин освячення великоднього кошика. Цього дня близько чотирьохсот осіб узяли участь у Воскресному богослужінні.

Пані Ярослава Хортяні, ініціатор створення української релігійної громади греко-католиків в Будапешті та член пасторальної ради при парафії, яка проживає в Будапешті понад сорок років, зазначила: «Щороку наша громада зростає. Це вперше така велика кількість українців узяла участь у Великодніх богослужіннях».

https://www.facebook.com/church.ugcc.in.hungary/

 


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next