АКТУАЛЬНО

«Українська шопка, яка брала участь в експозиції у Ватикані, може стати “мандрівним вертепом” українськими парафіями Італії», — о. Марко Семеген

Середа, 10 лютого 2021, 12:07
Український вертеп, який брав участь у щорічній виставці «100 вертепів у Ватикані» (13 грудня 2020 року - 17 січня 2021 року), відтепер перебуватиме під протекцією товариства «Свята Софія» в Римі.

Наступного року, у різдвяний період, шопку планують виставити в прокатедральному соборі Святої Софії УГКЦ в Римі, аби всі охочі, хто не встиг відвідати експозицію через обмеження, зумовлені пандемією коронавірусу, могли помолитися в храмі біля вертепу з України.

Про це повідомив о. Марко Семеген, ректор собору Святої Софії УГКЦ в Римі, президент товариства «Свята Софія» в Римі, у коментарі для Департаменту інформації УГКЦ.

На думку душпастиря, український вертеп повинен прикрасити Різдво українських мігрантів в Італії наступного року і стати ще одним місцем для молитви й прославлення новонародженого Сина Божого. За словами о. Марка, варто започаткувати «традицію мандрівного вертепу» українськими парафіями Італії.

«Участь вертепу з України в щорічній виставці шопок у Ватикані стала нагодою представити частину української культури в Апостольській столиці. Цей вертеп став нагадуванням і українським мігрантам про ситуації на Сході Батьківщини», — переконаний він.

«Наступного року цей мистецький виріб черниці буде виставлений в соборі Святої Софії в Римі, аби, молячись до новонародженого Ісуса, ми могли разом дякувати Богу за Його Різдво», — підсумував о. Марко.

Додамо, автором  українського вертепу, який був представлений  на  щорічній виставці вертепів з усього світу «100 вертепів у Ватикані», є схимонахиня Теодосія Полотнюк із Свято-Успенського жіночого скиту, що в с. Многопілля Донецького екзархату УГКЦ. Вертеп виготовлений із екоматеріалів (картон, папір, деревина, мох, глина, пісок, тирса, каміння).  На передньому плані цієї роботи можна впізнати ліси українських Карпат, що на Заході Україні, а на задньому — село Многопілля, яке лежить на Сході нашої Батьківщини. Вертеп покликаний передати дух Різдва від Сходу до Заходу України і ознайомити з частиною багатогранної палітри української різдвяної традиції.

Руслана Ткаченко для Департаменту інформації УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next