АКТУАЛЬНО

Українська та німецька молодь із "Карітасу" зустрілася на відпочинку в Карпатах

П'ятниця, 15 червня 2012, 19:25
Протягом чотирьох днів на Прикарпатті діяв відпочинково-рекреаційний табір для молоді з особливими потребами. Сімдесят учасників табору впродовж 11-14 червня перебували на базі відпочинку «Берегиня» с. Тухля на Львівщині, також до них долучилася й делегація з Німеччини ─ 10 представників німецького "Карітасу" м. Аахен із функціональними обмеженнями.
Протягом чотирьох днів на Прикарпатті діяв відпочинково-рекреаційний табір для молоді з особливими потребами. Сімдесят учасників табору впродовж 11-14 червня перебували на базі відпочинку «Берегиня» с. Тухля на Львівщині, також до них долучилася й делегація з Німеччини ─ 10 представників німецького "Карітасу" м. Аахен із функціональними обмеженнями. Метою табору «Крок за кроком», як і "Карітасу" загалом, є поліпшення фізичного й психічного здоров'я людей з особливими потребами, покращення їхніх соціальних і практичних навичок, налагодження контактів, отримання нових вражень. Під час функціонування відпочинково-рекреаційного табору молоді неповносправні особи гуляли й спілкувалися на свіжому повітрі, робили фізичні вправи та грали в рухливі ігри, ходили в міні-походи та до річки,  мали пікніки й дискотеки, карнавал, працювали в тематичних групах і брали участь у Святій Літургії та вечірніх молитвах. Батьки з різних міст, де працює "Карітас", теж мали змогу познайомитися одне з одним, поділитися своїми радощами й проблемами. Досвід проведення літніх таборів, ─ кажуть у Карітасі, ─  для людей з особливими потребами є прекрасним інструментом, який допомагає  інтегруватися в суспільство. Багато неповносправних людей уперше перебували самі, без батьків, і були відповідальні за свій вигляд, гігієну, поведінку, режим. Також під час, наприклад, походів на річку чи в гори, неповносправні молоді люди зустрічалися й спілкувалися з місцевими жителями. Це допомагає українцям ліпше зрозуміти й прийняти людей з особливими потребами, а неповносправні стають частиною спільноти.

Половину таборового часу з українськими неповносправними провела група німецьких інвалідів-спортсменів. Вони мали змогу спільно розважатися, спілкуватися, бавитися, брати участь в українській етно-дискотеці та, незважаючи на дощ, навіть грали у футбол. А ввечері разом дивилися матчі чемпіонату Євро-2012.

«Молоді неповносправні люди знову й знову вражають своєю простотою, відкритістю та любов’ю до ближніх. Багато чого можна від них навчитися, віднайти в собі самому і, що найважливіше, навчитись жити тут і тепер. Волонтери під час роботи табору відкрили для себе багато позитиву, важливість дружби й дару життя один для одного. Для батьків – це можливість побачити своїх дітей у новому світлі, коли вони тішаться присутністю друзів, стають самостійнішими, відкривають себе та розквітають. Такі заходи, як проведення таборів, однозначно поліпшують поведінку, психічне здоров’я, соціально-побутові навички молодих людей з особливими потребами, допомагають їм знайти нових друзів і стати впевненішими, незалежнішими, що, своєю чергою, допомагає краще інтегруватися в суспільство та життя місцевих громад», ─  каже Людмила Сухарєва, національний координатор "Карітасу України" з роботи з людьми, що мають особливі потреби. Особливу подяку "Карітас" висловлює спонсорові проведення табору ─ о. Уго Соутусу зі США, волонтерам, які працювали в таборі, працівникам центрів,  о. Олегові Жаровському, о. Андрієві Івашківу та о. Василеві Гушуватому, які забезпечили учасникам табору, батькам і працівникам духовну опіку й підтримку.  

Повідомила Надія Чорна

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next