АКТУАЛЬНО

«Український народ врятується лише тоді, коли ми будемо дбати один про одного», — Блаженніший Святослав у монастирі «Студіон» у Римі

Понеділок, 24 лютого 2020, 10:06
23 лютого, у М’ясопусну неділю за юліанським календарем, Блаженніший Святослав очолив Архиєрейську Божественну Літургію в монастирі УГКЦ «Студіон», який розташований в м. Гроттаферрата неподалік від Рима. Служіння ближньому, відродження України та соціальне служіння УГКЦ стали головними темами проповіді Предстоятеля УГКЦ.

Коментуючи євангельську розповідь про Страшний суд, Блаженніший Святослав наголосив, що «Бог підготував для кожної людини щасливу вічність», однак «свій вибір ми повинні зробити під час земного життя: або прийняти, або відкинути Боже запрошення до вічного життя з Ним. Страшний суд буде моментом, коли стане відомо, який вибір ми зробили у своїй свободі».

Єдиними критерієм, згідно з яким Бог подарує людині вічне щастя, — це діло милосердя. «Єдине, що Господь Бог запитає у нас, що ми зробили для свого ближнього. Він особисто ототожнює себе з найменшим, з найбільш потребуючим. Сьогодні Він вчить нас побачити Його, живого предвічного Бога, присутнього серед нас, — в особі голодного, спраглого, чужинця. Бо Господь приходить до нас не лише вкінці історії, він приходить до нас кожного дня. Якщо ми відмовлялися послужити Йому в нашому щоденному житті, то не матимемо такої нагоди у вічності».

Глава УГКЦ нагадав, що в УГКЦ М’ясопусна неділя є днем соціального служіння. «Сьогодні Церква нас вчить: якщо ви хочете послужити Богові, послужіть вашому ближньому, а тоді Господь прийме ваше служіння як богослужіння, як службу, яку ви здійснюєте Йому особисто».

На думку проповідника, саме в служінні ближньому полягає «секрет відродження суспільного та церковного життя українського народу». «Ми сьогодні перебуваємо в особливому монастирі. Патріарх Йосиф Сліпий, засновуючи цей монастир, з одного боку, здійснив мрію митрополита Андрея Шептицького про монашу присутність нашої Церкви у Вічному місті, а з іншого, — у цьому храмі він відчував маленьку Україну. Всупереч різним закидам проти його архипастирського служіння за межами власної канонічної юрисдикції, у цьому храмі він відчував себе на своїй канонічній території, тут він висвячував священників і навіть єпископів, щоб послужити відродженню своєї Церкви у різних куточках світу. Патріарх Йосиф розумів, що український народ збережеться лише тоді, коли ми дбатимемо один про одного. Саме тому парафія, де здійснюється соціальне служіння, де дбають про нужденних, є вогником відродження для всієї Церкви», — зазначив проповідник.

Глава УГКЦ побажав українській святині на околицях Рима відродження, яке полягає у служінні «синам та дочкам українського народу». 

Після богослужіння настоятель монастиря ієромонах Орест Козак подякував Блаженнішому Святославу за його «зусилля для збереження та відродження монастиря монахів студитів». Душпастирський візит Глави УГКЦ завершився спілкуванням з прихожанами храму.

Додамо, що Глава УГКЦ цими днями перебуває в Римі з робочим візитом до Ватикану та Італії. 14 лютого в Папському університеті святого Томи Аквінського в Римі він прочитав лекцію на тему примату Єпископа Рима в сповідуванні та ідентичності Східних Католицьких Церков, а впродовж минулого тижня з душпастирським візитом відвідав генеральні доми чинів та згромаджень УГКЦ в Римі.

 

Секретаріат Глави УГКЦ в Римі


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next