АКТУАЛЬНО

Український професор Ольга Гнатюк про митрополита Андрея: «Важко бути пророком у своїй Вітчизні»

П'ятниця, 31 липня 2015, 18:12
Для мене митрополит Андрей є передовсім святою людиною. А ще він був людиною із непростою ідентичністю. Як християнка, я вражена його духовним шляхом. Це ж була винятково відважна людина! Він ще 1917 року в Українській Центральній Раді сказав, що Україна має стати незалежною. А також те, що вона має відокремитися від Москви і шукати нових дружніх взаємин з іншими незалежними державами. Крім усього, багато студентів вирушали на навчання до Європи за його меценатської підтримки.

Це сказала Ольга Гнатюк, професор Варшавського університету та Києво-Могилянської академії, 29 липня в ефірі Першого національного каналу в рамках телевізійного проекту «Шептицький: розсекречена історія». 

«Важко бути пророком у своїй Вітчизні. Тоді ж проти митрополита Андрея виступали не лише представники ОУН, а й частина українського політичного світу», - додала вона, зазначаючи, що подібним було й ставлення до нього польської влади. У 1923 році, коли владика повертався до Львова, його не хотіли впустити. Тодішня влада вимагала Декларації лояльності до польської держави. Польські дипломати докладали багато зусиль, щоб митрополита Шептицького було позбавлено його духовного стану.

Департамент інформації УГКЦ

 
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next