АКТУАЛЬНО

Українські греко-католики звернулися до угорської єрархії у справі будівництва храму в Будапешті

Вівторок, 17 серпня 2021, 15:49
Вірні парафії Покрову Пресвятої Богородиці УГКЦ у Будапешті звернулися до митрополита Угорської Греко-Католицької Церкви владики Філіпа Кочіша та кардинала Питера Ердо, голови Католицької Єпископської Конференції в Угорщині, із проханням про підтримку у справі будівництва храму УГКЦ у Будапешті.

14 липня 2021 року до Міністерства людських ресурсів Угорщини, яке відповідає за релігію, національні меншини, угорську діаспору, подано прохання від української громади з підписами 1 520 осіб щодо виділення земельної ділянки під будівництво школи і храму УГКЦ у Будапешті.

Від імені громади у справі виділення земельної ділянки до угорського уряду звернулося і Державне самоврядування українців в Угорщині – головний український орган на території Угорщини та декілька українських громадських організацій в Угорщині.

Прохання з підписами від української громади також передано Блаженнішому Святославу, Отцю і Главі УГКЦ, який поблагословив на добру справу.

Довідка

Українці в Угорщині – офіційна громада у країні, яка завдяки фінансуванню угорським урядом, провадить свою діяльність через місцеві українські самоврядування різного рівня на території Угорщини.

У 1991 році, на Великдень, з ініціативи вихідців із Галичини угорський священник Ласло Пушкаш звершив першу Літургію для українців греко-католиків у Будапешті.

У 2008 році в Будапешті відбулася зустріч Блаженнішого Любомира кардинала Гузара, тодішнього Отця і Глави УГКЦ, з угорським митрополитом Филипом Кочішем. Під час зустрічі вони домовилися про співпрацю між Церквами щодо душпастирства українців в Угорщині.

З 2011 року українською громадою в Угорщині опікується о. Дамян Габорій, священник Київської архиєпархії УГКЦ, відповідно до домовленості між Отцем і Главом УГКЦ Блаженнішим Святославом та митрополитом Угорської Греко-Католицької Церкви владикою Филипом Кочішем.

У 2017 році вперше порушено питання про будівництво церковно-культурного комплексу. Сталося це на зустрічі з міністром людських ресурсів Угорщини Золтаном Балогом.

У 2018 році відбулася наступна офіційна зустріч представників громади, українських дипломатів із державним секретарем Міністерства людських ресурсів Угорщини Міклошем Шолтисем, який також підтримав таке бажання.

У 2019 році в Будапешті відбулася зустріч владики Йосифа Міляна, тодішнього голови Пасторально-міграційного відділу Патріаршої курії УГКЦ, із держсекретарем Мікловшем Шолтисем у справі будівництва храму.

У 2020–2021 роках подібні зустрічі проходили за участі української громади в Угорщині та представників угорського уряду.

Департамент інформації УГКЦ
за повідомленням Пресслужби УГКЦ в Угорщині

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next