АКТУАЛЬНО

Українські каноністи взяли участь у міжнародній конференції, присвяченій останнім змінам у провадженні процесів щодо подружніх справ

Середа, 11 листопада 2015, 18:18
5 листопада 2015 року в Любліні (Польща) відбулася міжнародна науково-практична конференція, присвячена останнім змінам у провадженні процесів щодо подружніх справ згідно з нещодавно виданими Римським Архиєреєм Апостольських листів у формі Motu proprio - Mitis Iudex Dominus Iesus та Mitis et Misericors Iesus.

Обидва документи побачили світ 8 вересня цього року і стосуються реформи канонічних процесів щодо проголошення (ствердження) недійсності подружжя у Кодексі канонічного права (СІС) для Латинської Церкви та Кодексі канонів Східних Церков (ССЕО) для Східних Католицьких Церков. Організатором конференції виступила кафедра церковного процесуального права Інституту канонічного права факультету права, канонічного права і адміністрації Люблінського католицького університету Івана Павла ІІ (ЛКУ).

Для участі в конференції були запрошені як працівники церковного судочинства, так і науковці з канонічного права. Кілька сотень учасників із Польщі, Чехії, Словаччини і України мали можливість дуже детально ознайомитися із згаданими змінами, які набирають своєї законної сили від 8 грудня 2015 р. З боку УГКЦ участь у конференції взяли – о. Роман Іванців, голова Трибуналу УГКЦ; о. Іван Любінський, суддя Трибуналу УГКЦ; о. д-р Роман Шафран, суддя Львівської архиєпархії; о. Роман Дутчак, судовий вікарій Тернопільсько-Зборівської архиєпархії та Луцької екзархії; о. Василь Корендій, суддя Тернопільсько-Зборівської архиєпархії, та о. Сергій Стесенко, докторант катедри Права Східних Католицьких Церков факультету права, канонічного права і адміністрації ЛКУ. Програма конференції була розділена на три частини: пленарну, практичну в групах і представлення спеціялізованої комп’ютерної програми для церковних трибуналів.

На початку конференції у  вступному слові о. д-р габ. Лешек Адамович, директор Інституту канонічного права згаданого Університету зазначив, що відповідно до нововиданих документів, реформа проведення процесів запевнює охорону святості подружнього вузла, а сам принцип нерозривності подружжя завжди є підтримуваний. Відтак доповідачами були представлені такі теми: Очікування єпископів відносно судових вікаріїв та суддів 1-ої і 2-ої інстанцій (архиєп. д-р габ. А. Дзєнґа, Вища Школа Публічної Адміністрації у Щєціні та провідник Юридичної Ради Конференції Єпископату Польщі); Впровадження до Motu proprio Mitis Iudex (о. проф. д-р габ. В. Ґуральський, Університет кардинала Стефана Вишинського, Варшава); Звичайний процес [згідно з СІС та ССЕО] (о. д-р габ. Л. Адамовіч, проф. ЛКУ); Єпископський [скорочений] процес (д-р габ. М. Ґрешата-Телюсєвіч, проф. ЛКУ); Апеляція (о. проф. д-р габ. Т. Розкрут, Папський університет Івана Павла ІІ, Краків).

Після доповідей був відведений час для дискусій, під час яких всі зацікавлені проблематикою могли поставити свої запитання і отримати фахову вичерпну відповідь. Згодом відбулася практична робота в групах: 1) завдання суді (о. др К. Орліта, Академія канонічного права в Брно, Чехія; о. д-р В. Вітковскі, ЛКУ); 2) завдання захисника вузла (о. д-р габ. Ф. Чітбай, доцент Пряшівського університету, Словаччина; о. д-р Г. Бздирак, ЛКУ); 3) завдання адвоката (о. проф. д-р габ. Р. Штихмілер, Вармінсько-Мазурський університет, Ольштин).

На завершення конференції було представлено організаційну складову церковних судових процесів в Чеській Республіці та спеціалізовану комп’ютерну програму для церковних трибуналів, розроблену програмістами Університету Марії Кюрі-Склодовської в Любліні.

Досить насичена програма науково-практичної конференції дозволила ретельно ознайомитися присутнім учасникам з останніми запровадженими змінами в церковному законодавстві Католицької Церкви.

Підготував о. Сергій Стесенко

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next