АКТУАЛЬНО

Українські капелани спільно з польськими пройшли дні духовної обнови і навчання

Субота, 24 жовтня 2015, 20:54
Протягом 18-22 жовтня 2015 року священики Української Греко-Католицької Церкви брали участь у реколекціях і спеціалізованому навчанні В'язничного душпастирства Республіки Польща, яке цього року відзначає 25-ту річницю свого відродження. Традиційна жовтнева конференція капеланів проводилася в Навчальному центрі пенітенціарної служби в Попово (під Варшавою). Реколекційні науки Єпископа-ординарія Свідницького Ігнатія Дека, в основі яких були роздуми над Декалогом, перепліталися з фаховими лекціями.

«Закон Божий є першим, фундаментальним, і будь-які закони, прийняті людьми, повинні виростати з цього Закону Божого як основоположного права. Усяка несправедливість в суспільному житті, а з нею і кримінальні злочини стаються через нехтування Заповідями Божими, - сказав у й своїй духовній науці єпископ Ігнатій. - Як це важливо, щоб Бог постійно повертався на властиве, тобто на перше місце, аби все ми чинили на Його більшу славу, це завдання є в центрі служіння Церкви».

У конференції капеланів взяли участь о. д-р Ян Сікорський, перший Головний в'язничний капелан у Республіці Польща 1990 – 2000 рр., генеральний директор В'язничної служби - генерал Яцек Кітлінський, представники Центрального управління, провінційних інспекцій і навчальних центрів в'язничної служби Республіки Польща. На конференції генеральний директор В'язничної служби висловив вдячність і визнання капеланам: «У служінні Богові в найпрекраснішому ділі, яким є спасіння душ, особливою місією і завданням для священика є надзвичайно важке і вимогливе тюремне служіння. За в’язничними мурами, серед осіб упалих і загублених, досі сліпих до добра і краси, сповнених сумнівів, не просто принести надію, підіймати вітрила віри. Марно очікувати швидкого задоволення, подяки і визнання. Тут, сприймаються тільки щирі наміри і відкрите серце, терпіння і наполегливість ...»

Директор Пенітенціарного відділу центрального управління в'язничної служби - полковник Андрій Леньчук, звертаючись до учасників засідання, підкреслив, що рівень реалізації релігійної свободи є одним з основних визначників верховенства закону у пенітенціарній системі. Організація щороку конференції в'язничного душпастирства має особливе значення, яке вже закарбувалося в календарі євангелізаційних проектів у польській в'язниці. Ювілей, який відзначається у цьому році, – це відмінна можливість для рефлексії, обміну досвідом, балансування спадщини і оптимістичного прогнозування у здійсненні служіння у в'язницях і центрах утримання під вартою. Пастирська опіка була і залишається важливим засобом соціальної реінтеграції. Ця, доповнююча інші, форма роботи по зміні постави ув'язнених, вимагає від священика особливої посвяти і використання морального авторитету.

Крім того в ході зустрічі обговорювалися питання, пов'язані з душпастирським служінням: допомога у працевлаштування колишніх ув'язнених, надання паліативної опіки пристарілих в госпісах, а також проблеми соціальної реадаптації. 

prison-pastoral.blogspot.com

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next