АКТУАЛЬНО

Українці Італії, Португалії та Іспанії вийшли на Євромайдани

Понеділок, 09 грудня 2013, 11:00
Сьогодні, 8 грудня, у різних містах Італії відбулися маніфестації на підтримку українського Майдану.

Українці Рима чисельно взяли участь у молитві «Ангел Господній», яку відмовив Святіший Отець на площі Святого Петра у Ватикані. Синьо-жовті прапори та плакати з написами італійською мовою «Святий Отче, молися за Україну» привертали увагу журналістів та всіх присутніх. Багато з них підходили до української групи, розпитуючи про ситуацію в Україні. Журналісти робили фото та брали інтерв’ю. Українці виконали церковний та державний гімни та помолилися за учасників Майдану.

О 14-й годині розпочався мітинг на П’яцца Ротонда, навпроти Пантеону. Декілька сотень українців зібралися в серці древнього Рима. Присутні тримали величезний український прапор, плакати на підтримку Майдану. Усі промовці італійською, англійською та українською мовами висловлювали підтримку українському Майдану, вимагали відставки Президента України та уряду, а також зверталися до італійських політиків з проханням підтримати український народ. Окреме звернення було адресоване італійським ЗМІ, в якому висловлене прохання з більшою увагою ставитися до ситуації в Україні. Після молитви за Україну та виконання декількох стрілецьких пісень усі присутні заспівали державний гімн, а в небо піднялися повітряні кульки у вигляді сердець з українським прапором.

Протягом дня (8 грудня) українці Рима зібрали 2360 євро для допомоги Майдану в Києві.

Сьогодні мітинги на підтримку Майдану відбулися також в Генуї, Павії, Мілані, Брешії та інших італійських містах.

Крім того, мітинги на підтримку Євромайдану 8 грудня пройшли у трьох найбільших містах Португалії: Лісабоні, Порто і Фаро.

Так, у Лісабоні, на площі Мартін Моніж, пройшов мітинг, на якому зібралося понад 600 українців, котрі не тільки виголошували слова солідарності зі своїми співвітчизниками в Україні і світі, а й зібрали 2700 євро для потреб Євромайдану в Києві. У центрі Порто, на площі Аліядуш, зійшлося понад 200 українців, які зібрали 820 євро для України. У південній частині Португалії, у м. Фаро, біля української церкви, було понад 150 українців, які зібрали 400 євро для потреб Євромайдану.

У Мадриді відбулося віче на підтримку Маршу мільйонів у Києві. Близько півтори тисячі українців з усіх куточків України та представники інших національностей, іспанці, італійці, венесоланці, французи, розпочали віче з молитви. Отець Іван Липка з парафії Благовіщення Пречистої Діви Марії розпочав захід із Молитви за Україну митрополита Андрея Шептицького. Відтак люди співали гімн України, патріотичні пісні, духовні гімни України, молитовно і духовно єдналися з українським народом на Майдані в Києві. На мітингу було зібрано понад 7 тисяч євро і пізніше, після Служби Божої, - біля півтори тисячі євро.

 

Олесь Городецький,
Павло Садоха

 

Фото із Риму

Фото із Португалії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next