АКТУАЛЬНО

Українці Західної Європи здійснили спільну прощу до Люрда

Вівторок, 30 жовтня 2018, 14:02
26-28 жовтня українці Західної Європи здійснили спільну прощу до Марійного санктуарію в Люрді. Разом зі своїми єпископами Діонісієм (Ляховичем), Апостольським візитатором для українців-католиків в Італії, Глібом (Лончиною), Єпархом єпархії Пресвятої родини з осідком у Лондоні, та Борисом (Ґудзяком), який очолює Паризьку єпархію святого Володимира, десятками священиків, вірні з Італії, Франції, Іспанії, Бельгії, Англії, Італії, а також кілька груп з України протягом трьох днів спільно молилися в місці Об’явлення та в українській церкві Успіння Пресвятої Богородиці в Люрді.

Крім урочистих Архиєрейських Літургій в церкві Святої Бернадетти та Ґроті Об’явлення, паломники мали змогу взяти участь у традиційних процесіях Вервиці зі свічками, під час яких з нагоди української прощі розважання також читали українською мовою.

В українському храмі, який збудований 1982 року за проектом Мирослава Німціва та розписаний 1984 фресками польсько-українського художника Єжи (Юрія) Новосельського та іконостасом Петра Холодного, відбулися нічні чування та лекція мистецтвознавця Єви Рибалт про особливості іконографії Новосельського та розпис українського храму, який багатьох шокує і провокує на глибокі роздуми.

«Я вперше був у Люрді, коли закінчив навчання в Римі і їхав до Бразилії, щоб там отримувати свячення, - поділився владика Діонісій, який здійснив десятки прощ до Люрда сам та зі своїми вірними і є одним з ініціаторів такого спільно паломництва. – А коли став єпископом і отримав відповідальність за мігрантів в Італії та Іспанії, то ми приїжджали сюди щороку в останню неділю жовтня. Тішуся, що владика Борис і Паризька єпархія це перейняли і також приїжджають наприкінці жовтня. Для наших людей – це духовне відживлення, щоб набратися нової енергії для свого життя».

Владика Гліб (Лончина) відвідав Люрд уперше. І саме він очолив завершальну Літургію в Ґроті Об’явлення, біля якої, незважаючи на сильний дощ, зібралися сотні паломників. Він наголошував у своїй проповіді на безумовній Божій любові та спасінні вірою.

«Бог нас освячує, Бог нас спасає. Ми повинні радіти, що Бог завжди є з нами. Бо чиєю силою ми робимо добро? Бог є з нами, коли ми любимо, віримо, допомагаємо іншим, коли свої жертви приносимо. Але навіть коли грішимо, якщо перепрошуємо і каємося, тоді Він теж є з нами. Своїми добрими ділами ми наперед дякуємо Богові за те, що Він є з нами, що ніщо не може відлучити нас від любові Христової, навіть наші гріхи», - звернувся владика до паломників.

«Ця місцевість мені дуже дорога, бо я сам дитиною належав до парафії Непорочного Зачаття. А загалом проща – це символ життя. Ми подорожуємо через життя до щасливої зустрічі з Богом, але вже тут і тепер Його зустрічаємо. Це відчуття дає нам проща, щоб зупинитися і відчути Божу ласку, Божу присутність. Це сильний момент духовного життя», - розповів він.

Єпарх Паризький владика Борис (Ґудзяк) звернувся до паломників із закликом дбати про український Люрд і поширювати новину про нього серед інших та примножувати те, що нам залишили попередники.

«Ми маємо розвивати те, що зробили наші попередники. Нам треба посилити нашу присутність тут, у Люрді. Наш храм має процвітати і стати донором для всього Люрда», - зазначив він, додавши, що українська церква в Люрді була збудований світовим українством, тому чисельна присутність на прощі українців з різних країн є такою цінною.

Він також зауважив, що є речі, які українці в Люрді втратили, наприклад престіл в люрдській базиліці Вервиці, зараз не працює український готель через відсутність ремонту та невідповідність технічним вимогам. Готель на більше ніж 40 номерів розташований навпроти української церкви і недалеко від Ґроти Об’явлення.

«Хочу подякувати всім паломникам за труди, за віру, за молитву. Дякую людям з особливими потребами, що приїхали на візочках, щоб молитися разом. Ваше свідчення віри для нас є надзвичайно важливим. Будьте здорові, їдьте в радості і мирі, благословість усіх тих, яких ви згадували в молитві, і вітайте його від усіх нас», - сказав він наприкінці до прочан.

Текст і фото: Служба комунікації Паризької єпархії


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next