АКТУАЛЬНО

Українцям Італії презентували книжки про патріарха Йосифа Сліпого та митрополита Андрея Шептицького

Вівторок, 17 листопада 2015, 15:01
У неділю, 15 листопада 2015 р.Б., у соборі Святої Софії в Римі відбулися презентації нових видань про великих світочів Української Греко-Католицької Церкви у ХХ столітті – митрополита Андрея Шептицького (1865-1944) та патріарха Йосифа Сліпого (1892-1984): книги Ярослава Пелікана «Ісповідник між Сходом і Заходом. Портрет українського кардинала Йосифа Сліпого» та антології літературних творів про праведного митрополита Андрея «Покликаний».

Захід, що його зорганізувало Релігійне товариство українців-католиків «Свята Софія» в Римі (ТСС), є третім за порядком у рамках європейських презентацій вищезгаданих видань за участю академіка НАНУ Леоніда Рудницького та д-р Ірини Іванкович. Окрім України та США, книги презентовано в Німеччині та Швейцарії.

Презентацію розпочав перегляд прозірок про життя патріарха Йосифа Сліпого, що його на базі унікальних світлин створив докторант Олег Цуновський. Відтак про книгу «Ісповідник між Сходом і Заходом» розповіла перекладач Ірина Іванкович. Вона, зокрема, підкреслила подвійний символізм римської презентації: саме тут народжувалася до життя праця Пелікана, саме тут закінчив свою земну путь патріарх Йосиф і саме у Вічному місті закінчується серія презентацій цієї книги.

Іншим виданням, яке побачило світ з нагоди Року митрополита Андрея Шептицького і яку презентовано в рамках заходу, є антологія літературних творів, присвячених праведному митрополитові, під назвою «Покликаний» (упорядники Л. Рудницький та І. Іванкович). Про задум видати такого роду збірник розповів проф. Леонід Рудницький. Він зауважив, що ніщо інше не віддзеркалює так величі цієї людини, бодай в українському контексті, як її увіковічення у світі мистецтва. Прикладом цього може послужити патріарх Йосиф Сліпий (1892-1984), про якого вже втретє перевидано антологію поезій «Серця живе джерело» (2013). Він рівно ж розповів про передісторію цього видання та довголітню працю над збиранням поезій та прозових творів, присвячених митрополиту Андреєві. На особливу увагу, на його думку, заслуговує той факт, що про особу праведного митрополита писали як видатні українські автори - Богдан Лепкий, Василь Щурат, Василь Барка, Ірина Калинець, так і зарубіжні майстри слова. Нагадаємо, що антологія «Покликаний» - це вже друге видання про визначного очільника Української Греко-Католицької Церкви ХХ століття поряд із антологією поетичних творів «Серця живе джерело», присвячених патріарху Йосифові Сліпому (1892-1984).

Слово від видавця взяв директор видавництва «Артос» д-р Михайло Перун. За його словами, ці книги є виявом вдячності та пошани до великих провідників УГКЦ. Директор Інституту етнографії Національної академії наук України академік Степан Павлішак зазначив, що обидва видання дають можливість зрозуміти велич Української Греко-Католицької Церкви. 

Особливою окрасою події став музичний акцент у виконанні професорів Музичного відділу Жешівського університету Ольги Попович та Лешека Сушицького, які подарували присутнім пісенні композиції о. Михайла Вербицького.

Комплекти книг доповідачі передали Послу України при Ватикані Тетяні Іжевській та Послу України в Італії Євгенові Перелигіну.

Прес-служба Товариства «Свята Софія» США

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next