АКТУАЛЬНО

Українці Лілля молилися за жертв Голодомору

Понеділок, 16 листопада 2015, 11:25
14 листопада у Лілльському католицькому університеті відбулася зустріч, присвячена трагічній сторінці української історії - Голодомору 1932-1933 років «Голодомор – забутий геноцид».

Зустріч розпочалася з презентації виставки історичних фотографій, присвячених історії Голодомору та українському руху опору радянській владі. Опісля квартет "Leopol" відкрив офіційну частину конференції інтерпретацією струнного квартету №8 Шостаковича. Саме цей твір був відповіддю композитора на тиск радянської влади на нього та його оточення. 

«Чи можемо ми називати Голодомор геноцидом? Безумовно так, адже українські селяни загинули не від нещасного випадку чи неврожаю. Їжі було достатньо, Сталін продавав зерно на захід», - зазначив у своїй доповіді професор Йохан Верстратен, доктор богослов’я, викладач соціальної етики в Лювенському католицькому університеті, котрий виступив із доповіддю на тему "Етика миру і війни: контекст Голодомору?" Він наголосив, що Голодомор є прикладом інструменталізації людей заради ефемерного «кращого майбутнього». «Не Бог відповідальний за Голодомор, а ми. Коли ми не бачимо образу Божого в іншій людині, тоді відбувається така трагедія, як Голодомор». 

Філіп де Лара, доцент політичних наук в університеті Пантеон-Асас, не зміг взяти участі безпосередньо, та у своїй доповіді, яку було прочитано, також звернув увагу на дегуманізацію жертв Голодомору в Радянському Союзі. Людина зводиться до істоти, яка не має почуттів і спогадів. Саме тому пам'ять про Голодомор у Радянському Союзі ретельно затиралася і він став забутим геноцидом.  

Владика Борис (Ґудзяк), голова Паризької єпархії Української Греко-Католицької Церкви у Франції, Бельгії, Голландії, Люксембургу і Швейцарії та монсеньйор Лоран Ульрік, архиєпископ Лілльський, очолили поминальну Літургію за жертв Голодомору. З огляду на те, що відзначення відбувалося відразу після трагічного теракту в Парижі, що забрав життя більше ніж 120 людей, учасники конференції та Літургії також помолилися за цих невинних жертв. У своєму слові владика Борис наголосив, що слова Євангелія, яке читалося у цей день «Не бійся! Тільки вір! Вона спасеться», стосується не лише доньки Яїра, але й Франції та України, що переживають трагічні події. 

Поминання закінчилося концертом-реквіємом у каплиці університету. У програмі прозвучала класична українська та фольклорна музика.

Мар'яна Карапінка

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next