АКТУАЛЬНО

«Українці посідають п’яте місце за чисельністю національної групи в Італії», – отець Джованні де Робертіс

Субота, 07 вересня 2019, 11:29
Українці займають п’яте місце за чисельністю національної групи в Італії, після Румунії, Албанії, Марокко і Китаю. Станом на 1 січня 2018 року тільки офіційно налічувалося 237 тисяч 47 українців, 78 відсотків серед яких становлять жінки. Такі дані навів отець Джованні де Робертіс, директор фундації «Мігрантес» у своїй допоповіді «Душпастирське та соціальне служінням українським мігрантам в Італії: співпраця фундації «Мігрантес» та Італійської Церкви» на Синоді Єпископів УГКЦ в Римі.

За його словами, українки в Італії здебільшого опікуються людьми похилого віку. «Однак те, що є добрим для наших літніх людей, сьогодні становить велику трагедію для вашої країни, а також для інших країн Східної Європи (Румунія, Грузія, Молдова тощо). Цілі покоління дітей виростають на відстані від своїх матерів, часто від обох батьків», – сказав священник.

Отець Джованні де Робертіс розповів, що у 2005 році в Україні було діагностовано нове психічне захворювання, яке отримало назву «Синдром Італії». «Адже багато з жінок після повернення на рідну землю не можуть знову інтегруватися в суспільство. Вони є чужими для своїх дітей, а тому часто вирішують повернутися в країну, де пропрацювали більшу частину свого життя, але де зазвичай немає нікого близького, немає навіть пенсії для них, оскільки вони працювали нелегально», – сказав о. Джованні.

Чи можемо ми, запитує він, як Церква, стояти осторонь цих людей або ж обмежитися відповіддю: ідіть собі з миром, грійтеся та годуйтеся, і не дамо їм необхідного для тіла?

«Потрібно, – вважає він, – як писали італійські єпископи декілька років тому, щоб у всіх наших парафіях поряд із приміщенням для служіння Літургії та катехитичним класом був зал благодійності, щоб усі бачили, що християнство – це релігія любові, символом якої є серце, як писав Шарль де Фуко. Потрібно творити простір, де ці жінки зможуть почуватися як вдома і знайти духовну, психологічну та юридичну підтримку».

Доповідач запевнив, що в цьому можна розраховувати на підтримку Італійської Церкви.

 

Департамент інформації УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next