АКТУАЛЬНО

Українці та поляки у західній Австрії спільно помолилися за жертв Волинської трагедії

Вівторок, 05 листопада 2013, 20:52
1 листопада 2013 року в селі Маутхаузен (Mauthausen), що розташоване в провінції Верхня Австрія, у каплиці меморіального центру «Концентраційний табір Маутхаузен» пройшла спільна акція примирення українського та польського народів.

Організаторами громадської акції польсько-українського примирення виступили українська греко-католицька громада м. Лінц на чолі з о. Юрієм Коласою, генеральним вікарієм для вірних візантійського обряду в Австрії, та польська римо-католицька громада у м. Лінц на чолі з о. Гебертом Сойкою, CR, душпастирем для вірних-поляків Римо-Католицької Церкви у провінції Верхня Австрія.  Символічно було обрано меморіальний центр «Концентраційний табір Маутхаузен», щоб помолитися і покласти квіти. Під час Богослужіння зачитали молитву про Волинь польською та українською мовами, яку спільно уклали українська та польська інтелігенція.

В акції примирення українського та польського народів взяли участь представник українського посольства в Австрії Олександр Бабцев, аташе з питань оборони, та представник польського посольства в Австрії Казиміж Фордон. По закінчені спільної Літургії обидва представники посольств та всі присутні поклали вінки і відмовили коротку молитву, спочатку біля українського меморіалу, спорудженого на згадку про закатованих українців, а відтак біля польського меморіалу. 

Громади вирішили провести молитовну акцію вшанування жертв трагічних подій 1943 року, відповідаючи на заклик ієрархів Української Греко-Католицької Церкви та польської Римо-Католицької Церкви у спільній декларації католицьких Церков України та Польщі про прощення та примирення від 28 червня 2013 року Божого: «Прагнемо вшанувати пам’ять невинно загиблих, попросити пробачення в Бога за вчинені злочини і закликати всіх українців і поляків, як у Польщі, в Україні, так і в цілому світі, до відваги відкрити серця та розум для взаємного пробачення і примирення».

16 листопада 2013 у Відні буде проведено загальноавстрійську акцію польсько-українського примирення за участю духовенства, вірних та громадських організацій двох народів.  О 18:00 розпочнеться Богослужіння в катедрі Святого Стефана у Відні, яке, за дорученням кардинала Шенборна, очолить єпископ-помічник Франц Шарль. Планується, що в акції примирення українського та польського народів також візьмуть участь Посол України в Австрії Андрій Березний та Посол Республіки Польща в Австрії Артур Лорковський. 

Довідка:

Концентраційний табір у селі Маутхаузен був споруджений за дорученням командування СС у 1938 році. Близько 200 000 осіб були ув´язненими в цьому таборі. У період  між 1942 та 1945 роками більше як 100 000 осіб були страчені. Зусиллями посольства України в Австрії та Австрійського уряду у меморіальному центрі «Концентраційний табір Маутхаузен»  було споруджено меморіал на згадку про закатованих там українців. Уже десятий рік поспіль 1 листопада українські греко-католицькі громади в західній Австрії спільно моляться за  жертв концтабору в Маутхаузен, поминаючи також слугу Божого митрополита Андрея Шептицького та всіх українців, які віддали своє життя за Україну.

Повідомив О. Юрій Коласа

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next