АКТУАЛЬНО

Українці Угорщини відсвяткували свято Трійці

Вівторок, 02 червня 2015, 13:39
31 травня українці у ІХ районі Будапешта відсвяткували свято Святої Трійці. Розпочалося свято Літургією в болгарській церкві, яку очолив о. Дам’ян Габорій у супроводі хору Святого Єфрема. Повідомив о. Дам’ян Габорій.

Отець Дам’ян наголосив у своїй проповіді, що велич і суть цього християнського празника, що є одним із головних у Церкві Ісуса Христа, полягає в тому, що на 50-й день після смерті Спасителя на Його апостолів зійшов Святий Дух у вигляді вогненних язиків. Саме з цього моменту, як стверджують богослови та ієрархи нашої віри, починається історія створення святої вселенської апостольської Церкви.

Після Служби Божої із просторої та ошатної церкви угорських болгар, що на вул. Ваґоугід, 15, українці з родинами і друзями попрямувало до будинку культури Ференцвароша.  Тут дівчата і жінки плели віночки і робили букети із принесених квітів та зелених гілок і колосків пшениці. Відтак о. Дам’ян окропив їх свяченою водою.

А веселили українців у Зелену неділю під гучні оплески гостей троїсті музики Закарпатського народного хору і танцювальний молодіжний колектив «Кольори Карпат» з Ужгорода, яких представила публіці речник української меншини в Парламенті Угорщини Ярослава Хортяні. Також гаряче аплодували глядачі і маленьким артистам із Недільної школи. Усі вони виявилися дуже дотепними, талановитими і старанними, співаючи пісеньки, танцюючи та декламуючи віршики про Зелені свята. Вчительки Вікторія Бернат, Марія Втерковська та інші прищеплюють дітлахам із змішаних українсько-угорських родин любов до українських народних традицій уже змалку.

Опісля Ярослава Хортяні разом із головою ДОСУУ Юрком Кравченком висловили подяку голові національного самоврядування українців ІХ району столиці Ніколеті Хортяні, членам самоврядування Яні Ваш та Олені Радуй за організацію чудового заходу зі святкування дня Святої Трійці та привітали їх із вагомим культурницьким дебютом.

Департамент інформації УГКЦ

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next