АКТУАЛЬНО

Українці Угорщини відвідали військовий цвинтар у словенському місті Уканц

П'ятниця, 27 липня 2018, 14:52
27 липня 2018 року українська громада з Угорщини відвідала військовий цвинтар в м. Уканц (Словенія). Метою поїздки було вшанування українських солдатів, які загинули в роки Першої світової війни на території Словенії.

Біля каплиці, на території цвинтаря, відбулася панахида за українських солдатів, яку провів о. Дам’ян Габорій, священик для українців в Угорщині. 

До присутніх звернулася з промовою історик Ярослава Хортяні, голова Українського товариства в Угорщині, президент Європейського конгресу українців та перший заступник голови Світового конгресу українців.

В українській делегації взяли участь: президент Українського столичного самоврядування в Угорщині Ліля Грекса, президент Українського самоврядування IV району Будапешта Єлизавета Ладані, президент Українського самоврядування м. Веспрем, депутат Державного самоврядування українців в Угорщині Ірина Захар,  заступник голови Товариства української культури в Угорщині, депутат Державного самоврядування українців в Угорщині  Олег Турик,  депутат Державного самоврядування українців в Угорщині Олена Радуй, а також представники української громади в Угорщині Оксана Пазяк та Оксана Головко.

На території цвинтаря знаходиться 282 могили та дерев'яна капличка. Тут є могили солдатів різних національностей, які воювали у складі Австро-Угорської імперії та загинули під час важких бойових дій на території Крнського гірського масиву в період від червня 1915 року до листопада 1917 року. В основному тут спочивають вояки Австро-Угорського піхотного війська. Найбільша кількість похованих солдатів з України (Львів та Ужгород), Угорщини та Польщі, є також словаки, чехи, німці, румуни, серби, словенці, румуни та італійці.

Військовий цвинтар підтримують: Міністерство праці, сім’ї та соціальної політики Словенії, Управління військових поховань і адміністрація міст Бохінська Бистриця та Уканц.

Прес-служба УГКЦ в Угорщині


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next