АКТУАЛЬНО

Українці в Угорщині провели акцію «Запалимо свічку пам’яті»

Вівторок, 09 жовтня 2018, 16:35
7 жовтня в Будапешті пройшла акція «Запали свічку пам’яті». Захід розпочався в церкві Святого Михаїла, що на вулиці Ваці, 47, де українська громада збирається щонеділі на Богослужіння.

Перед Святою Літургією в церкві була запалена символічна свічка на пам'ять про загиблих під час Голодомору. Свічку запалили: отець Дам’ян Габорій, духовний наставник українців в Угорщині, п. Любов Непоп, посол України в Угорщині, та п. Ярослава Хортяні, голова Європейського конгресу українців. Символічну свічку будуть запалювати кожної неділі в церкві під час недільного Богослужіння аж до дня вшанування Голодомору в листопаді.

Після Служби Божої відбулася процесійна хода вулицями Будапешта до пам’ятника Голодомору, що на площі Петофі. Біля пам’ятника поминальна церемонія розпочалася з вірша про Голодомор, який продекламувала Оксана Габорій, а відтак було прочитано імена 85 дітей, які загинули під час геноциду в Україні. Потім кожен учасник акції поставив колосок до пам’ятника.

На завершення, учасники помолилися панахиду під супровід хору «Новус» та прозвучала «Вічная пам'ять!»

Довідка

1 вересня 2018 р. Світовий конгрес українців разом зi своїми партнерами - Міністерством закордонних справ України, Інститутом національної пам’яті та Національним музеєм “Меморіал жертв Голодомору” - розпочинає міжнародну акцію “Запали свічку пам’яті!”, щоб відзначити 85-ті роковини Голодомору - геноциду українського народу.

Протягом 85 днів перед Міжнародним днем пам’яті Голодомору 24 листопада 2018 р. свічка буде щоденно запалюватися в іншій країні світу, об’єднуючи українців та друзів України у спільній пам’яті про невинні жертви геноциду сталінського режиму та водночас підвищуючи обізнаність про людські права, повагу і толерантність.

За матеріалами прес-служби УГКЦ в Угорщині


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next