АКТУАЛЬНО

Українці в Угорщині звернулися до Блаженнішого Святослава в справі будівництва храму

П'ятниця, 02 липня 2021, 10:59
30 червня в Патріаршій курії УГКЦ в Києві відбулася робоча зустріч о Дам’яна Габорія, священника для українців в Угорщині, з Блаженнішим Святославом та владикою Степаном Сусом, головою ПМВ.

Отець Дам’ян розповів про виклики, які постають перед українською громадою в Угорщині.

На завершення священник з Угорщини передав Главі і Отцю УГКЦ прохання  із підписами про будівництво храму УГКЦ в Будапешті.

Відтак Глава Церкви уділив архиєрейське благословення для українців в Угорщині. Сторони домовилися про візит Блаженнішого Святослава до української громади в Угорщині, яка відбудеться на початку вересня цього року.

Довідка:

З ініціативи вихідців із Галичини, перша Літургія для українців-греко-католиків в Будапешті була відправлена  на Великдень 1991 року угорським священником Ласлом Пушкашем.

У 2008 році відбулася зустріч в Будапешті  кардинала Любомира Гузара, Глави УГКЦ, та угорського митрополита Филипа Кочиша, на якій сторони домовилися про співпрацю між двома Церквами  щодо душпастирства для українців в Угорщині.

З 2011 року українською громадою в Угорщині опікується о. Дам’ян Габорій із Київської архиєпархії УГКЦ за домовленістю між Блаженнішим Святославом, Главою УГКЦ, і митрополитом Угорської Греко-Католицької церкви владикою Филипом Кочишем.

У 2017 році вперше було порушено питання про будівництво церковно-культурного комплексу на зустрічі із міністром Міністерства людських ресурсів Угорщини Золтаном Балогом.

У 2018-ому відбулася наступна офіційна зустріч представників громади, українських дипломатів із державним секретарем Міністерства людських ресурсів Угорщини Міклошем Шолтисем, який також підтримав наше бажання.

У 2019 році в Будапешті відбулася зустріч владики Йосифа Міляна, голови ПМВ УГКЦ, із держсекретарем Мікловшем Шолтисем в справі будівництва храму.

У 2020 та 2021 роках проходили зустрічі української громади в Угорщині із представниками угорського уряду щодо будівництва українського храму.

Пресслужба УГКЦ в Угорщині


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next