АКТУАЛЬНО

Українці в усьому світі вшанували ювілей Кобзаря святковим флеш-мобом

Вівторок, 11 березня 2014, 07:04
Слова Тараса Шевченка дають силу для боротьби, дозволяють відчувати себе українцями навіть в іншому кінці світу: від Нової Зеландії до Канади, від Ісландії до Бразилії. В 23 країнах світу 200-ліття поета відзначили флеш-мобом «Весь світ читає Шевченка», під час якого декламували «Заповіт».

Організатори закликали всіх о 12.00 за місцевим часом зібратися на головних площах своїх міст, біля пам’ятника Кобзарю, для участі в акції. Святкове читання розпочалось у Мельбурні (Австралія), згодом «перенеслося» до Владивостоку (Росія), і через Україну, Центральну і Західну Європу, Кейптаун (ПАР), «шевченківська естафета» дійшла й до Бразилії та багатьох міст США та Канади.

Окрім «Заповіту», кожне місто мало свою програму: співали пісень, читали поезію та прозу Тараса Шевченка, обговорювали події в Україні. В Росії, та в деяких містах США, вірші читали російською.

Кількість учасників різнилася: від однієї люди, як наприклад у Чехії та Ісландії, до кількох сотень. У США та Австралії «Заповіт» читали цілими громадами.

До акції долучилися і в Україні. «Заповіт» Шевченка читали у Севастополі, Донецьку, Кривому Розі, Тернополі, а також в малих містах та селах Галичини. У Яворові, наприклад, майже 500 людей одночасно декламували «Як умру, то поховайте…». Щоб зафіксувати це святкове дійство, присутнім роздали спеціальну посвідку учасника флеш-мобу.

Організатори – студенти Українського католицького університету та Університету банківської справи НБУ – вважають, що в акції взяли участь більше ніж 4000 тисячі людей. На їхню думку, флеш-моб був успішним, адже дозволив її учасникам відчути єдність українців в усьому світі та підтримку інших національностей, коли афроамериканці і корейці разом з українцями співали пісні Шевченка.

 

Прес-служба УКУ

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next