АКТУАЛЬНО

Українці вшановували пам'ять Шевченка в Римі

Понеділок, 10 березня 2014, 14:12
У неділю, 9 березня, у Римі з ініціативи УГКЦ в Італії та української громади італійської столиці відбулися заходи з відзначення 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка.

У соборі Святої Софії була відслужена Літургія Василія Великого. Після Богослужіння декілька сотень людей взяли участь у панахиді біля пам'ятника Тараса Шевченка. Представники УГКЦ та дипломатичного корпусу України поклали  квіти до монумента Кобзаря. Опісля присутні взяли участь у  Шевченківському віче, під час якого читалися вірші Тараса Шевченка та виконувалися пісні на слова великого Кобзаря. На закінчення присутні переглянули  літературно-мистецьку програму "Шевченкова молитва" (автор сценарію та режисер Ірина Винник).

Відео покладання квітів https://www.youtube.com/watch?v=4hvnVNlGU3M&list=UUKTuYTQQf9E7giSJDv8PNKQ

Відео «Заповіт» https://www.youtube.com/watch?v=cDOOA5gxbFc&list=UUKTuYTQQf9E7giSJDv8PNKQ

Після обіду, в 15.30, розпочалася вже традиційна  маніфестація проти російської агресії в Україні на площі Есквіліно, у центрі Рима. Декілька сотень людей слухали виступи проти військової окупації, скандували італійською мовою гасла «Путін не вирішує!», «Путін забирайся з України», «Мир в Україні, мир в Європі!», декламували вірші Шевченка та співали пісні великого Кобзаря. 

Символічним став виступ російською мовою українця з Луганська, який розповів про ситуацію на Донбасі і закликав присутніх не вірити, що східна Україна за Путіна. Закінчив свій виступ луганчанин українською: «Я пишаюсь, що я українець! Слава Україні».

Фото Євгенії Полонської

Автор відео – Наталя Марчук

Олесь Городецький, координатор оргкомітету Євромайдану Рима

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next