АКТУАЛЬНО

«Українці захищають власну землю», – Папа Франциск про війну в Україні

Субота, 19 березня 2022, 18:32
18 березня було оприлюднено лист Святішого Отця Франциска до Президента Ради Єпископських Конференцій Європи владики Ґінтараса Ґрушаса, архиєпископа Вільнюса, з нагоди початку Католицьких соціальних днів у Братиславі. Говорячи про війну в Україні, Папа Франциск наголосив, що українці «захищають власну землю» та закликав «розділити страждання народу, самобутність, історію та традиції якого зранили».

У своєму листі Папа Франциск зазначив, що «трагедія війни в Україні, що розгортається в серці Європи, залишає нас без слів; ми б ніколи не подумали, що побачимо щось подібне, таке, що нагадує нам великі воєнні конфлікти минулого століття». Він також закликав міжнародну спільноту до солідарності з «братами-українцями», «розділити страждання народу, самобутність, історію та традиції якого зранили». «Кров і сльози дітей, страждання жінок і чоловіків, які захищають свою землю або рятуються від бомб, потрясають наше сумління. Людству знову загрожує зловживання владою та власними інтересами, що прирікає беззахисних людей на усі форми жорстокого насильства», – написав Папа.

Святіший Отець висловив подяку представникам Єпископських Конференцій європейського континенту за «швидку та одностайну відповідь у наданні допомоги українському населенню, яка включає матеріальну допомогу, прийом і гостинність». «Не втомлюймося від цього і не припиняймо закликати Бога і людей про мир», – закликав Єпископ Риму. Папа також закликав до молитви, «щоб ті, хто тримає у своїх руках долі народів, зробили все можливе, щоб зупинити війну та розпочати конструктивний діалог і покласти край величезній гуманітарній трагедії, яку вона спричиняє».

В контексті війни в Україні Папа Франциск теж наголосив на необхідності переосмислення стилю та ефективності сучасної міжнародної політики. Папа переконаний, що «війна робить світ гіршим» та є «провалом політики та людства, ганебною капітуляцією, поразкою перед силами зла», однак сподівається, що лихоліття війни спричинить іншу реакцію – «відновлення архітектури миру на глобальному рівні, де головну роль відіграє європейський дім, створений після світових воєн для гарантії миру».

Читайте повний текст Листа Папи Франциска до Президента Ради Єпископських Конференцій Європи

Святіший Отець теж наголосив, що єдність європейських народів не означає «монотонності», а ще більшу «єдність у розмаїтті». Для християн відбудова спільного дому означає «стати будівничими сопричастя, ткачами єдності на всіх рівнях: не за стратегією, а за Євангелієм». «Інакше кажучи, треба починати все спочатку із самого серця Євангелія: Ісуса Христа та Його спасенної любові. Це завжди нове проголошення, що має бути донесено до світу, насамперед, через свідчення життя, яке показує красу зустрічі з Богом і любов до ближнього», – написав Папа.

Секретаріат Глави УГКЦ в Римі

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next