АКТУАЛЬНО

Українці Західної Європи взяли участь у традиційній прощі до Люрда

Понеділок, 19 жовтня 2020, 14:53
16 жовтня 2020 року відбулася традиційна проща українців, що проживають на території Західної Європи, до найбільшого паломницького центру Франції – Люрда. Незважаючи на пандемію COVID-19, паломники прибули до Люрда з різних куточків Франції та Іспанії, хоч і в значно меншій кількості.

16 жовтня першими прибули прочани з Парижа та Ліона, які впродовж дня також молилися на Божественних Літургіях, що їх провадили о. Любомир Филипчак для прочан з Парижа та о. Андрій Морквас для тих, хто прибув з Ліона.

Згодом, о 17:00, офіційно проща розпочалася Вечірнею у храмі Успіння Пресвятої Богородиці. «Сьогодні, як ніколи, люди потребують Божої допомоги, Божої опіки і великої довіри до Господа Бога, до Пресвятої Богородиці, щоб просити ласк і для себе, і водночас для цілої родини», – зазначив у своєму слові привітання адміністратор української церкви Успіння Пресвятої Богородиці в Люрді о. Михайло Романюк. Отець Михайло подякував прочанам за те, що не побоялися взяти участь у прощі в період пандемії.

О 21:00 українці Західної Європи взяли участь у процесії Вервиці у Марійському санктуарії Люрда, під час якої розважання та молитви також були зачитані українською мовою.

Другий день прощі розпочався з Утрені у храмі Успіння Пресвятої Богородиці, після чого прочани мали можливість пройти Хресну дорогу.

О 14-й годині у храмі Святої Бернадетти прочани зібралися за спільну Божественну Літургію. На початку Літургії ректор санктуарію монсеньйор Олів’є Рібадо Дюма привітав паломників і зазначив, що санктуарій – це місце, що належить кожному і кожній, хто приїжджає до Люрда до Богородиці, яка сто шістдесят два роки тому дарувала Бернадетті, а через неї і всім нам свою усмішку.

Богослужіння очолив владика Гліб Лончина, апостольський адміністратор єпархії Святого Володимира Великого в Парижі. Разом з владикою співслужило тринадцять священників із Франції та Іспанії. Божественну Літургія супроводжував співом хор, що прибув з Валенсії (Іспанія).

Після богослужіння та спільної фотографії перед базилікою, о 17:30, перед українським відбувся Молебень до Богородиці. «Не падаймо духом, коли ми не відчуваємо радості і коли не знаходимо в собі радости! Не падаймо духом, бо ми її не можемо завжди мати! Але якщо будемо її шукати поза собою, у Бозі, у Святому Дусі, то це нам відкриє цілком інший світ. Ми тоді зуміємо радіти навіть посеред смутку, бо знову ж таки радість – це не веселість. Радість – це внутрішнє переконання, що Бог усім керує», – наголосив владика Гліб у проповіді під час Молебню.

О 21:00 прочани мали нагоду взяти участь у міжнародній процесії вервиці. Серед намірень вервиці було прохання про мир та спокій в Україні зокрема. А в кінці молитви єпископ Тарбу, що також брав участь у процесії, у своєму слові запевнив, що у молитвах у Люрді завжди пам’ятають і про Україну.

В останній день прощі о 8-й ранку у Гроті – місці, де Богородиця об’явилася дівчині Бернадетті, відбулася Божественна Літургія.

Богослужіння очолив владика Гліб Лончина, а співслужило з ним восьмеро священників із Франції та Іспанії. «Він (Господь) хоче навчити нас любити. Бо любити – це не те, що нам показують у фільмах, це не щось романтичне. Любити – це найважча річ на світі», – наголосив владика у проповіді, пояснюючи, чому любов Бога до людини не означає вислухання усіх прохань.

Врешті, після Літургії, адміністратор української церкви Успіння Пресвятої Богородиці в Люрді та генеральний вікарій єпархії Святого Володимира Великого в Парижі о. Михайло Романюк подякував прочанам за участь у спільній молитві: «Дорогі брати і сестри, ви від’їжджаєте, але залишаєтеся в наших молитвах і ваші намірення залишаються і у Пресвятої Богородиці, і у нашій церкві в Люрді. Нехай Бог благословить всіх вас, щоб ви поверталися додому у великій радості».

Проща відбувалася за дотриманням усіх необхідних карантинних заходів, запроваджених французьким урядом.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами https://ugcc.fr


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next