АКТУАЛЬНО

Українці Іспанії провели національну Прощу до катедрального собору Пресвятої Богородиці у Валенсії

Понеділок, 04 квітня 2016, 16:31
У неділю, 3 квітня 2016 року, відбулася Національна проща українців Іспанії до катедрального собору Пресвятої Богородиці у Валенсії. Паломництво проходило в рамках Ювілейного року Божого милосердя в поєднанні з Євхаристійним роком Святого Грааля, який відзначається кожних п'ять років у всесвітньовідомому катедральному соборі у Валенсії.

Паломництво відбулося з ініціативи капелана УГКЦ у Валенсії о. Василя Бойка. Не дивно, що  українці так масово прибули на прощу саме до цієї святині, адже в каплиці «Санто каліс» (в перекладі – свята чаша), яка розташована з правого боку від входу до собору, зберігається християнська реліквія – Святий Грааль – чаша з Тайної Вечері, визнана автентичною з боку Ватикану.

Понад тисячу українців з 15 міст Іспанії заповнили головний храм Валенсії, а їхні капелани спільно відслужили Божественну Літургію, яку очолив владика Діонісій (Ляхович), Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії. У богослужінні взяв також участь архієпископ Валенсії – кардинала Антоніо (Канісарес), котрий люб’язно надав собор для цього паломництва. 

Співав хор громади УГКЦ м. Валенсії.

Під час проповіді Владика Діонісій ділився духовними роздумами про необхідність у повсякденному житті пити з Чаші Господньої, а не з чаші диявола: «Апостол Павло нас перестерігає про чашу, яку нам подає диявол: «Не можете пити чаші Господньої і чаші бісівської; не можете бути учасниками столу Господнього і столу бісівського». Диявол саме подає чашу ненависті, злоби, помсти, вбивства… І багато впиваються такою чашею смерті…

Кожен християнин покликаний пити з цієї чаші, яку нам подає Ісус Христос: «Пийте з неї всі!…». Ми покликані переносити наклепи, підозри, осудження чи просто фізичне побиття, бути просто агнцем, що забирає гріхи світу. Христос просить чинити це на Його спомин! Прощати, виправдовувати, любити до останніх границь! «Немає більшої любові як той, хто віддає своє життя за інших».

… Молимось, щоб ця наша проща до цієї Валенсіанської чаші допомогла нам стати учасниками діла спасіння світу, де зараз стільки злоби, тероризму і війн. Ми покликані бути учасниками кращого світу, будучи тими, що не розсівають, а забирають гріхи світу».

Архієпископ Антоніо, розпочавши своє вітальне слово зі слів – «маємо одну єдину Церкву», подякував за відбуту Святу Літургію разом з усіма присутніми, котрих приймає «з відкритими обіймами і глибокою любов’ю», та висловив захоплення Українською Греко-Католицькою Церквою – «мученицею та відданою Вірі», додавши,  що щиро заносив свої молитви перед престіл Господній  за всіх українців – тут присутніх та розпорошених у різних куточках світу.

Наприкінці, о. Василь Бойко, як багаторічний координатор душпастирства УГКЦ в Іспанії, представив новообраного координатора – о. Сергія Знака з Барселони.

www.chiesaucraina.it

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next