АКТУАЛЬНО

УКУ долучився до двадцятої італомовної школи в Мантуї (Італія)

П'ятниця, 09 серпня 2019, 09:16
21 липня Український католицький університет і єпархія в Мантуї (Італія) відсвяткували 20-ліття співпраці – проведення щорічної літньої школи.

Окрім традиційного місяця мовного занурення, учасники долучилися до святкової Літургії у парафії Санта Марія дель Ґрадаро. Так, за всю історію існування школи її учасниками стали майже 500 студентів.

Історією заснування школи поділився в інтерв’ю для газети «La Cittadella» о. Джермано Марані, єзуїт, викладач у Папському східному інституті та Папському університеті Грегоріана, родом із провінції Мантуї: «Це було в 1990 році, коли отець Борис Ґудзяк, віце-ректор УКУ, попросив мене допомогти організувати курс італійської мови для студентів, які повинні були продовжити навчання у Римі. Я поговорив про це з деякими мантованськими священниками. Їхня відповідь була цілком схвальною, як і відповідь єпископів Мантуї, що протягом двадцяти років тут служили: Еджідіо Капорелльо, Роберто Бусті та Макро Буска (теперішній єпископ)».

На заклик участі в італомовній школі відгукнулися понад десять італійських парафій. Відтак за 20 років існування школи її відвідали вже понад 450 учасників, кожен із яких упродовж цілого місяця поглиблював знання італійської. Однак на цьому досягненні припиняти проєкт не планують.

За роки існування школи її команда працювала над покращенням своїх результатів. Зокрема, якщо на початку це був захід для мовців із базовим рівнем, то зараз курс наповнений різними предметами: історією, культурою, літературою тощо. Тепер від учасників очікують вищий рівень володіння італійською. Вони також мають відповідальність підготувати презентацію про Україну, її культуру, релігійні особливості; така умова дозволяє широкому колу слухачів-італійців дізнатись більше про гостей.

Протягом школи в одну неділю відбувається спільна Літургія та зустріч усіх учасників. За звичаєм Богослужіння проводять у візантійському обряді італійською мовою, щороку – в іншому місці. Цьогорічну урочисту Літургію у парафії Санта Марія дель Ґрадаро очолив владика Григорій Комар, єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії, у якій співслужили ректор УКУ о. Богдан Прах, один із співзасновників школи о. Джермано Марані, координатор школи о. Самуеле Біньотті й інші.

До святкування долучилася делегація УКУ. Після урочистої Літургії присутнім зачитали лист-подяку митрополита Бориса Ґудзяка, президента УКУ, в якому він висловив щиру вдячність єпархії Мантуї за співпрацю з УКУ.

Ректор о. Богдан Прах висловив організаторам школи подяку від спільноти УКУ за багаторічну жертовну співпрацю та вручив лист-подяку владиці Марко Буска, єпископові Мантуї, а також пам’ятні подарунки – ікони.

Враженнями від школи поділилося чимало учасників. Так, студентка УКУ Надія Свінтальська розповіла: «Ця школа стала для мене важливим уроком. Я зрозуміла, наскільки важливо поєднувати вивчення мови із зануренням у культуру і побут її країни. Коли поєднуємо такі дві складові, одержуємо гарний результат. Другий урок – гостинність, щирість та відкритість. Організатори, сім’ї та вчителі стали прикладом справжніх цінностей і світлом для наших сердець. Дякуємо всім, хто зробив школу можливою!».

«Цей проект допоміг десяткам молодих українців відкрити нові можливості, продовжити вищі студії в Італії, отримати наукові ступені. Багато з них повернулись в Україну і тепер допомагають молодшому поколінню пройти цей самий шлях успіху. Багато викладачів УКУ змогли підняти фаховий рівень, працювали з італійськими колегами, читали італомовні джерела і наукову літературу. Це все було для нашого молодого університету вкрай важливо. Але чому це все здійснилось? Тому що двадцять років тому група італійців поставились до незнайомців, з якими у них в принципі не було нічого спільного, як до своїх найближчих і поділилася усім, чим могла. Так розпочався навчальний і культурний проект, духовна пригода, унікальний приклад братерства, що триває досі», – сказала викладачка УКУ Олена Джеджора.

Пані Олена розповідає, що бажання бодай чимось віддячити італійським друзям за їхнє тепло й урок християнської любові вилилось у рішення зібрати українські кошти і взяти участь у реставрації інтер’єру церкви у Вольта Монтавана. За словами викладачки, тепер один з ангелів храму дивиться на прихожан оновленим ликом із нашою скромною лептою. Така ініціатива підтверджує, що саме з «дрібних крапель» складається велике море.

Урочистості святкування 20-ліття співпраці з єпархією Мантуї відбудуться цьогоріч і у Львові. Так, у вересні чекаємо на візит італійської делегації з Мантуї до УКУ.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами https://ucu.edu.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next