АКТУАЛЬНО

Унікальний історично-релігійний центр відкрили на Прикарпатті

Четвер, 23 серпня 2018, 12:25
У рамках візиту до села Новий Мартинів Галицького району Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківський Володимир (Війтишин) здійснив освячення Хресної дороги та історично-релігійного центру «Гора на Дністрі».

«Задум про створення цього центру виник трохи більше ніж два роки тому, коли під час місій в нашому селі отці місіонери – о. Олесь Будзяк та о. Ярослав Тимішак, зауважили, що було б добре поставити на цьому місці Хресну дорогу», – пригадує о. Ярослав Озарків.

У 2016 р., коли о. Ярослав прийшов на служіння до цього села, громада запила: «То що, отче, будемо будувати?» – і з цього розпочався дворічний процес зведення Хресної дороги та історично-релігійного центру.

Сьогодні тут, над Дністром, уже постали повноцінна Хресна дорога та Біблійний сад, в якому є чимало рослин, згадуваних у Святому Писанні, відновлені окопи І Світової війни, розміщені скульптури святих Петра і Павла. Уся територія центру вже освітлена, що дає можливість перебувати на схилах Дністра ще й увечері.

«Поєднання світської історії маленького села (всього 370 мешканців) через інформаційні стенди, символічні гармати та окопи (колись тут стояла фортеця, а в часи двох світових воєн велися активні бойові дії) зі скульптурами Нового та Старого Заповітів та ще й на додаток оглядовий майданчик — таким є історично-релігійний центр «Гора на Дністрі», – розповідає краєзнавець та екскурсовод Андрій Костишин.

«Наш задум простий – зробити це маленьке і нікому не відоме місце доступним для кожного, щоб усі охочі могли приїхати сюди, побачити та пізнати щось нове або й просто відпочити. А якщо раптом комусь стане нудно або ж захочеться поділитися світлинами у соцмережі – маємо тут вай-фай у вільному доступі», – жартує парох.

Такий історично-релігійний центр є унікальним прикладом для будь-якого села чи громади, що показує, як спільними зусиллями навіть у маленькому селищі можна зробити велику справу.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами ugcc.if.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next