АКТУАЛЬНО

Університетська команда УКУ та НаУКМА вперше взяла участь у світовій конференції від ООН і отримала нагороду

П'ятниця, 02 квітня 2021, 11:57
28-31 березня спільна команда із шести студентів від Українського католицького університету та Національного університету «Києво-Могилянська академія» вперше представляла українські університети на світовій конференції «Національна модель Організації Об’єднаних Націй» у Нью-Йорку (США) (National Model United Nations – NMUN).

Напрацьовані проєкти резолюцій  українських делегатів були успішно прийняті, і невдовзі їх передадуть на розгляд відповідним комітетам ООН.

Упродовж чотирьох днів університетські команди із понад ста тридцяти країн світу імітували засідання двадцяти трьох комітетів Організації Об’єднаних Націй. На конференції українським студентам випала нагода представляти маленьку азійську державу Бруней Даруссалам, що розташована у Південно-Східній Азії на кордоні з Малайзією. Для студентів УКУ-НаУКМА ця держава стала викликом і водночас цікавим завданням з кількох причин: ісламська культура, абсолютна конституційна монархія – султанат, населення майже п’ятсот тисяч осіб (2020 CIA Factbook), а ВВП на душу населення є одним із найвищих у світі.

«Досі жодна українська університетська команда не брала участі у світовій конференції «Національна модель Організації Об’єднаних Націй». Участь нашої команди мала певну місію – відкрити NMUN для українських університетів, а також відкрити Україну для світової спільноти NMUN. І це вражає та надихає усіх нас. Наша команда стала однією з найкращих серед команд-делегацій, які брали участь у світовій Моделі ООН. Ми отримали неймовірні результати, адже усі напрацьовані нашими делегатами проєкти резолюцій, прийняті методом акламації (одностайно)», – розповідає Галина Процик, тренерка команди від УКУ, викладачка кафедри політичних УКУ, керівниця відділу міжнародних академічних зв’язків.

За результатами продуктивної роботи студентів УКУ-НаУКМА у своїх комітетах, делегації Бруней Даруссаламу було присуджено особливу відзнаку «Високодостойна делегація». Лише двадцять дві команди були удостоєні цієї нагороди за відмінне знання процедурних правил, активну адвокацію інтресів своєї країни, дипломатичну і виважену взаємодію з іншими членами делегації.

Окрім прийняття резолюцій української команди, студентка четвертого курсу бакалаврської програми «Етика-Політика-Економіка» Факультету суспільних наук УКУ Катерина Подгорська здобула нагороду «Position paper award» за найкращий у комітеті позиційний документ, що ілюструє глибокі знання тем засідань, виважену і чітку позицію країни щодо цієї теми, а також пропонує певний напрямок дій для ефективного вирішення сучасних глобальних проблем.

«Наприкінці конференції я, як і всі, була вже трохи втомлена, адже складно впродовж кількох днів з пів п’ятої до опівночі бути на онлайн-зв’язку. Коли оголосили, що прийняли наші напрацювання, я зраділа, і розслабилась, подумавши «ми зробили все, що могли». А вже коли почула про свою нагороду, то сприйняла це як додатковий бонус, отримати який не сподівалася», – згадує Катерина Подгорська.

Хороші результати на конференції є також добрим показником для університетського клубу «Модель ООН УКУ», адже це можливість заявити про себе як організацію і знайти партнерів серед інших світових клубів.

«Тепер ми можемо об’єднувати свої команди і надалі брати участь в проєкті попарно, як це було з УКУ і Києво-Могилянською академією. До того ж, думаю, що наші досягнення є великою мотивацією для інших учасників клубу. Ми хочемо докласти всіх зусиль, щоб передати свій досвід, підготувати нову команду, яка могла б наступного разу взяти участь у схожій конференції, сподіваюся, вже офлайн», – додає Катерина Подгорська.

Делегати на світовій конференції від УКУ: Національного університету «Києво-Могилянської академії»: Євангеліна Ткаленко, Христина Гай, Марія Панченко.

Марія Панченко – студентка 1 курсу спеціальності «Право» факультету правничих наук Національного університету «Києво-Могилянська академія» розповідає, що взяла участь у підготовці до конференції, тому що для неї є болючими українські питання в контексті міжнародних відносин: «Я цікавлюся саме дипломатичними методами вирішення конфліктів і розв’язання важливих для суспільства проблем, адже, як на мене, це єдиний спосіб досягти бажаного результату. Модель ООН дуже допомагає розвинути в собі навички перемовин, співпраці й публічного представлення позиції так, щоб отримати підтримку міжнародної спільноти. Для мене є дуже цінним досвід, отриманий саме на всесвітній моделі, де представлені люди з усіх куточків планети з найрізноманітнішим досвідом».

Впродовж чотирьох днів робочих засідань українські студенти працювали над спільними резолюціями разом із тисяча триста п’ятдесятьма іншими делегатами усього світу. 

«Резолюція – це основний документ, який має прийняти комітет як результат роботи над певним питанням. Вона складається з двох частин, що разом роблять єдине речення. У першій зазначають той досвід, який уже був здобутий міжнародною спільнотою, наголошують на мотивації опрацювання саме цього питання і звертають увагу на важливі деталі. А в другій частині пропонують конкретні кроки вдосконалення рішень і розв’язання проблеми. Я працювала у першому комітеті Генеральної асамблеї над темою «Незаконна торгівля дрібною зброєю у всіх її аспектах». Ми зосередили нашу увагу найбільше на освіті й безпеці жінок і дітей», – ділиться Марія Панченко.

Додамо, що участь в міжнародній конференції Моделі ООН стала можливою завдяки співпраці з  університетом MacEwan (Канада) та Українським центром ресурсів і розвитку (URDC). Для українських студентів вони відкрили цей шлях ще у 2019 році. Саме з того часу розпочалась підготовка команд. Особливу підтримку у цьому проєкті надавали д-р Чалдінс Менса, професор кафедри політичних наук Університету МакЮвена, пані Лариса Гайдук, директорка Українського центру ресурсів та розвитку, а також канадські студенти-учасники Клубу ООН МакЮвен.

Разом із канадськими студентами вдалося провести п’ять віртуальних тренінгових сесій, спільну канадсько-українську літню тренінгову програму у Києві, всеукраїнську літню онлайн-школу Національної моделі ООН  для одинадцяти українських університетів, а також взяти участь у регіональній моделі ООН, яка відбулася у м. Ерфурт (Німеччина), організувати спільне міжнародне онлайн-навчання (COIL) в межах курсу «Міжнародні організації та глобальне управління», під час якого студенти здавали іспит у вигляді Моделі ООН. У результаті такого інтенсиву в обох університетах були засновані перші студентські ООН клуби.

Делегати на світовій конференції «Національна модель Організації Об’єднаних Націй» від УКУ: Ілля Петрик - студент четвертого курсу бакалаврської програми Етика-Політика-Економіка, Факультету суспільних наук, співзасновник клубу Модель ООН УКУ, співзасновник ГО «Зелена Коробка»; Ольга Толмачова – студентка першого  курсу програми Богослов’я  Філософсько-богословського факультету, членкиня клубу Модель ООН УКУ Катерина Подгорська – голова студентської делегації УКУ, студентка четвертого курсу бакалаврської програми «Етика-Політика-Економіка» Факультету суспільних наук, співзасновниця клубу Модель ООН УКУ I MUN UCU, комунікаційна менеджерка Львівської освітньої фундації.

Довідка

Національна модель ООН  є найдавнішою найбільшою міжуніверситетською моделлю ООН у світі, яка щороку збирає більш ніж шість тисяч студентів-делегатів із понад ста тридцяти країн світу, щоб разом розвивати дух міжнаціональної співпраці, яка скерована на поширення поваги до цінностей глобального громадянства, демократичних принципів, основних прав і свобод людини, а також спільного подолання глобальних викликів та загроз.

Департамент інформації УГКЦ за матеріалами https://ucu.edu.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next