АКТУАЛЬНО

Уперше в історії УКУ випускники отримають не лише українські, а й австрійські дипломи

Четвер, 07 листопада 2019, 16:21
Уперше в історії УКУ три студентки магістерської програми «Клінічна психологія з основами психодинамічної терапії» успішно захистили свої магістерські роботи перед комісією з Віденського університету імені Зигмунда Фройда (SFU) та з УКУ. А значить, що випускниці отримають два дипломи – українського та австрійського державного зразка.

Ми запитали в керівниці магістерської програми «Клінічна психологія з основами психодинамічної терапії» та кандидатки психологічних наук Ірини Семків, як вдалося досягти домовленостей з австрійським вишем та які можливості перед випускниками відкривають подвійні дипломи.

Отримання дипломів державного взірця Австрії за спеціальністю «Psychotherapy Science» магістрантами кафедри психології і психотерапії – це результат тривалої співпраці кафедри та адміністрації УКУ з університетом SFU. За її словами, модель та навчальна програма магістерки створювалася за австрійським зразком. Відтак аналогічність української та австрійської програм утворила ґрунт для тісної співпраці між УКУ та SFU.

Ірина Семків розповідає, що участь у програмі можуть узяти всі охочі студенти магістерської програми «Клінічна психологія з основами психодинамічної терапії»: «Загалом наша навчальна програма триває чотири семестри. Перші два семестри студенти навчаються в УКУ, а під час третього – можуть поїхати у Відень, навчатися там, поки їх одногрупники проходять аналогічну програму у Львові. Проте останній, четвертий семестр, присвячений підготовці до захисту дипломної роботи, проходить у них під подвійним керівництвом – українським та австрійським. Оскільки комісія у Відні складається не лише з професорів Віденського університету, а й із викладачів УКУ, захищаються вони лише один раз».

Крім того, вона підкреслює, що вартість участі в програмі партнерства з Віденським університетом для магістрів УКУ складає 1000 євро. Утім, для цьогорічних учасниць проєкту ця сума не стала викликом завдяки ще одному ефективному напрямку міжнародної співпраці – програмі студентських обмінів Erasmus+. Учасники цієї програми отримують стипендії в розмірі 800 євро на місяць, яких достатньо не лише для покриття проживання, а і для оплати навчання. «Проте на Erasmus+ нам треба подаватися щороку, і ми будемо подаватися знову. Але сказати напевне й завчасно, чи можемо розраховувати на підтримку від них – не можемо», – зауважує Ірина Семків.

За умовою угоди між двома університетами, щороку не більше ніж десять студентів магістерської програми «Клінічна психологія з основами психодинамічної терапії» УКУ можуть спробувати свої сили та здобути диплом державного зразка Австрії за спеціальністю «Psychotherapy Science». Цього року три студентки магістерської програми: Аліна Османова, Олена Романова та Катерина Баган успішно захистили свої магістерські роботи перед комісією з SFU та УКУ.

«Одна з магістерських робіт стосувалася піскової терапії як методу роботи юнгіанського психоаналізу, друга – присвячена психотерапевтичній роботі з дорослими дітьми узалежнених від алкоголю батьків, а третя – досліджує сновидіння й дає психологічний аналіз символів загрози в них», – розказує керівниця магістерської програми Ірина Семків. Вона додає, що захист був надзвичайно успішним, зокрема директор академічного відділу Віденського університету високо оцінив якість магістерок та рівень підготовки українських студенток: «Він висловив надію, що наші випускниці захочуть продовжувати свій академічний шлях у докторантурі та додав, що SFU радо прийме наших випускниць, якщо вони вирішать продовжити академічну кар’єру докторантурою у Відні».

Кандидатка психологічних наук Ірини Семків переконана, що тепер основним пріоритетом у співпраці з боку УКУ залишається стабільна участь львівських студентів саме в магістерському партнерстві з Віднем, а в майбутньому охочих студентів побільшає.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами https://ucu.edu.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next