АКТУАЛЬНО

Уперше у Львівському скансені бойки зібралися на молитву зі своїм єпископом

Вівторок, 06 жовтня 2020, 12:49
У неділю, 4 жовтня, у Львові, у Музеї народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького відбулася презентація товариства «Бойківщина». Зустріч розпочалася з Архиєрейської Божественної Літургії, яку очолив бойко за походженням, єпископ-помічник Львівської архиєпархії Володимир Груца.

Символічно, що львівські бойки моління звершили в дерев’яному бойківському  храмі Святого Миколая,  що був перевезений до Львова із села Кривки стараннями братів Шептицьких. Сьогодні храм має назву Премудрості Божої і є водночас центральним експонатом Музею та головною святинею Свято-Іванівської лаври Студійського уставу УГКЦ.

«Коли у Львові було створено скансен, то наша бойківська святиня стала його центральним експонатом. Саме духовність і сакральне мистецтво є душею Музею. Воно дає йому життєдайність. У цьому відчутний пророчий дух наших предків. Ми сьогодні прийшли до цього храму як до бойківського оазису», – зауважив владика Володимир.

Присутній на святі парох із села Кривки о. Петро Янишин теж висловив слова подяки за можливість молитися у храмі з їхнього села. Зауваживши, яку велику працю вкладають монахи для захисту і збереження цієї святині. Бажаючи доповнити музейний фонд цінними пам’ятками, священник подарував Свято-Іванівській лаврі старовинний антимінс, на якому довгі роки звершували Святу Літургію в селі Кривка.

Організували захід товариство «Бойківщина» на чолі з його головою – паном Андрієм Німцем. «Ми сьогодні раді бути разом у нашому храмі і єднатися у молитві з нашим бойківським єпископом владикою Володимиром. Дякую владиці за його присутність і кожному з вас за відвагу засвідчити свою ідентичність і за  внесок, який робити для збереження та  популяризації бойківської культури», – сказав Андрій Німець і висловив сподівання, що за підтримки дирекції Музею народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького товариство зможе традиційно збиратися і представляти свою культуру через відтворення традицій, які проявляються в їжі, побуті та народній творчості.

Зі свого боку, директор львівського скансену пан Роман Назаровець висловив слова підтримки ідеям бойківського товариства та запевнив у відкритості музею до співпраці для організації таких спільних акцій.

«Чи не вперше так купно зібралися горяни просто неба на території Свято-Іванівської лаври імені блаженного Климентія Шептицького! Зібралися в молитві і розвагах, які дарував гостям етноансамбль «Бойе» на чолі з незамінимою пані Надією Кондратенко. Частував гостей ресторан «Бойківська гостина», який нещодавно відкрили у Львові на вул. Митрополита Андрея, 8. Емоцій – на цілу осінь. А користі – на все життя від нашої єдності. Найвідоміший бойко світу Іван Франко казав: «Єднаймося, братаймося в товариство чесне, хай братерством, щирими трудами Вкраїна воскресне!» Задля цього варто жити, творити і зустрічатися!» – поділився враженнями на своїй фейсбук-сторінці львівський бойко Володимир Громик, який відвідав захід разом із родиною.

Довідка: Бойки – мешканці історико-етнографічного регіону на північних і південних схилах Карпат, що простягається від річок Лімниця і Тересва до річок Уж і Сян, охоплює гірські райони Львівської, Івано-Франківської та Закарпатської областей.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами https://velychlviv.com

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next