АКТУАЛЬНО

Уперше в Україні, у соборі Святого Юра, виконали Акафіст до блаженного священномученика Омеляна Ковча

Вівторок, 26 листопада 2019, 12:59
У неділю, 24 листопада, у львівському архикатедральному соборі Святого Юра відбулося прем’єрне виконання Акафісту до блаженного священномученика Омеляна Ковча. Моління очолив митрополит Львівський УГКЦ Ігор Возьняк спільно з духовенством.

Акафіст виконувала Заслужена академічна капела України «Трембіта». Диригент-постановник — Сергій Якобчук. Автором музики до Акафісту стала контемплятивна редемптористка і композитор с. Марія Слєпченко.

«З ініціативи пана Михайла Перуна я написала музику до Акафісту на текст о. Назарія Заторського. Він надіслав мені цей текст десь у 2015 році, і я згодилася. На той час я ще жила в Польщі, ми тоді монастиря в Україні ще не відкрили. І  ця музика мені легко зродилася. Десь чи тиждень працювала, чи два. Я була вже ознайомлена на той момент із постаттю о. Омеляна Ковча. Вважаю, що ми вповні ще не усвідомлюємо величі цього блаженного священномученика. Це як у Польщі святий Максиміліан Кольбе. Ми маємо такого Кольбе в себе, однак українці дуже мало знають про цього свого Героя. Тому я дуже хотіла якнайкраще подати його, щоб про нього люди дізнавалися», – наголосила композиторка.

Автор проекту Михайло Перун, директор Фундації «Андрей», розповів про те, як виникла ця ініціатива. «Уже багато років я, що заснував серію «Духовна музика України» при Фундації «Андрей», співпрацюю з о. Назарієм Заторським, автором текстів до попередніх проектів, які ми реалізували. Це Акафісти до Теребовлянської ікони Божої Матері та Акафіст до Самбірської ікони Божої Матері. І цього року ми вшановуємо 135 років від дня народження і 75 років від дня мученицької смерті блаженного Омеляна Ковча. Саме тому о. Назарій, який зараз робить свою докторську роботу, розпочав працювати. Щоразу ми шукаємо композитора, який напише музику. Цього разу ми зупинилися на с. Марії Слєпченко, яка є випускницею Львівської національної музичної академії імені Лисенка. Вона охоче погодилася написати музику, яка була б і для літургійного вжитку, тобто щоб могла виконуватися у храмі», – підкреслив пан Михайло.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами https://velychlviv.com

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next