АКТУАЛЬНО

Упокоївся в Господі Високопреосвященний Владика Михайло (Бздель)

Четвер, 05 квітня 2012, 11:03
Пізно ввечері у вівторок, 3 квітня, спочив у Господі Високопреосвященний Владика Михайло (Бздель), Митрополит, почесний Архиєпископ Вінніпега. Похоронні відправи проходитимуть за таким графіком: 11 квітня, о 19. 00, Архиєрейський Парастас у соборі Святих Володимир та Ольги; 12 квітня, о 10.00, Заупокійна Божественна Літургія та прощання із покійним у церкві Святого Йосифа. Поховають покійного на цвинтарі Пресвятої родини.
Пізно ввечері у вівторок, 3 квітня, спочив у Господі Високопреосвященний Владика Михайло (Бздель), Митрополит, почесний Архиєпископ Вінніпега. У листі-співчутті на ім’я Високопреосвященного Владики Лаврентія (Гуцуляка), Митрополита Вінніпезького, Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, зокрема відзначив: «З великим сумом сприйняли ми звістку, що відійшов у вічність один із митрополитів нашої Церкви – Високопреосвященний Владика Михайло (Бздель). Він був великим продовжувачем місій своїх славних попередників, гуртуючи довкола себе українську громаду в Канаді. Сьогодні Високопреосвященний Михайло переживає Пасху Господню та переходить до  нашого Небесного Отця, слідуючи дорогою Христа у Святому Дусі. У цей день вся Українська Церква в усьому світі проводжає його у цій пасхальній ході та молиться до нашого Спасителя, щоб Він прийняв його у своїй небесній обителі, де «душі святих і праведних спочивають». Дякуючи цього дня Господеві за дар життя і служіння Високопреосвященного Владики Михайла для нашої Церкви і українського народу, ми переконані, що сьогодні він чує від Того, кому служив усе своє життя: «Увійди в радість пана твого» ». Похоронні відправи проходитимуть за таким графіком: 11 квітня, о 19. 00, Архиєрейський Парастас у соборі Святих Володимир та Ольги; 12 квітня, о 10.00, Заупокійна Божественна Літургія та прощання із покійним у церкві Святого Йосифа. Поховають покійного на цвинтарі Пресвятої родини.

 

Департамент інформації

БІОГРАФІЯ

  Теодор Бздель і його дружина Євдокія (з роду Василиків), емігрувавши з України, поселилися у містечку Вішарт, Саскачеван, де 21 липня 1930 року народився їхній син Михайло. Він був одинадцятим з чотирнадцятьох дітей у сім'ї. Після закінчення початкової освіти продовжував навчання в коледжі Святого Володимира у Робліні, Манітоба, який закінчив навесні 1947 року. Коледж Святого Володимира був заснований та керований отцями редемптористами, які, звичайно, мали вплив на духовний розвиток молодого Михайла Бзделя. 8 вересня 1947 року вступив до новіціату Чину Найсвятішого Ізбавителя і 23 вересня прийняв облечини. Через рік склав тимчасові обіти і розпочав свій богословський та філософський вишкіл у семінарії Святої Марії в Вотерфорд-Медоувейл, Онтаріо. Довічні обіти склав 19 серпня 1952 року. Через півтора року, 13 лютого 1954 року, у церкві Пресвятої Євхаристії (Торонто), Преосвященний Владика Ізидор (Борецький), Єпарх Торонтський та всієї Східної Канади, уділив йому піддияконські свячення. Через два дні, 15 лютого 1954 року, був висвячений на диякона Єпископом Ізидором у каплиці семінарії Святої Марії в Медоувейл, Онтаріо. На Різдво Івана Хрестителя, 7 липня 1954 року, диякон Михайло отримав ієрейські свячення, які уділив Єпископ Андрей (Роборецький) у церкві Святої Марії в Йорктоні, Саскачеван. Через рік він став сотрудником у Йорктоні та околицях. У вівторок, 29 березня 1992 року, Апостольська Столиця номінувала отця Михайла Бзделя, ЧНІ, Архиєпископом Вінніпезьким для українців-католиків у Канаді. 9 березня 1993 року відбулася інтронізація Високопреосвященного Владики Михайла (Бзделя) на Вінніпезький митрополичий престол. 9 січня 2006 року у Ватикані було повідомлено про те, що Святіший Отець Венедикт XVI поблагословив рішення Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви і згідно із кан. 210 Кодексу канонів Східних Церков, прийняв зречення з уряду Високопреосвященного Архієпископа Михайла (Бзделя), Митрополита Вінніпезького.
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next