АКТУАЛЬНО

Урочисте відзначення ювілею Згромадження сестер служебниць НДМ у Варшаві (Польща)

Середа, 03 травня 2017, 12:48
29 квітня 2017 року сестри служебниці в Польщі відзначали два великих ювілеї: 125-ліття заснування Згромадження та 70-ту річницю провінції Матері Божої Неустанної Помочі. Головні святкування проходили в церкві Успення Матері Божої, при монастирі отців василіан у Варшаві.

Архиєрейську Божественну Літургію очолив владика Євген (Попович), Архиєпископ і Митрополит Перемишльсько-Варшавський, з яким співслужили: владика Володимир (Ющак), Єпарх Вроцлавсько-Гданський, владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, священики обох єпархій та Чину cвятого Василія Великого.

В ювілейних святкуваннях взяли участь: посол України в Польщі Андрій Дещиця, генеральна настоятелька с. Тереса Слота з Рима, провінційні настоятельки - с. Боніфатія Дяків з України, с. Петра Сичак зі Словаччини, віце-провінційна с. Миколая Степась із Сербії, і чисельно зібрані сестри зі спільнот у Польщі з провінційною настоятелькою с. Наталією Маціною, сестри ЧСВВ з протоігуменією с. Магдалиною Шевчик, запрошені гості та миряни.

У своєму слові Митрополит Євген підкреслив велику роль сестер служебниць у служінні Церкві та українському народові. Сестри, немов євангельські мироносиці, несуть усім добру вістку про воскреслого Христа. Здійснюючи харизму своїх засновників, дають свідчення віри та любові серед нелегких часів випробування Христової Церкви. Сто двадцять п'ять років сестри присутні в Церкві, працюють серед дітей, молоді, похиляються над немічними і терплячими в домах соціальної допомоги. За прикладом блаженної Йосафати, вимолюють Божої благодаті потрбуючим і дбають про красу Божих храмів. Митрополит подякував за їхнє 70-літнє віддане служіння та побажав Божого благословення, щоб надалі були знаком віри і надії,  мали силу та відвагу свідчити своїм життям про воскреслого Христа.

На завершення Божественної Літургії, з нагоди 125-ліття Згромадження та 70-ліття провінції Матері Божої Неустанної Помочі в Польщі, сестер служебниць нагороджено грамотами: Отця і Глави Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава та Архиєпископа і Митрополита Перемишльсько-Варшавського Євгена Поповича.

Подячне слово виголосила  с. Тереза Слота, генеральна настоятелька Згромадження сестер служебниць НДМ.

Сестри служебниці, відзначаючи свій ювілей і дякуючи Богові за всі дари, з великою вірою і любов'ю дивляться в майбутнє. Надіються, що під покров Божої Матері і за заступництвом блаженної Йосафати зможуть надалі продовжувати свою місію на славу Божу, добро нашої Церкви та народу.

Сестри висловлюють свою велику вдячність усім тим,  які взяли участь в ювілейному святкуванні, особливо за молитву, добре слово та зичливість.

Сестри служебниці НДМ (Польща)

Довідка

Історія провінції сестер служебниць НДМ в Польщі

Провінція Матері Божої Неустанної Помочі сестер служебниць НДМ в Польщі постала у повоєнному лихоліттю. Насильні акції примусового виселення на схід в 1946 році і на понімецькі західні та північні землі в 1947 році захопили також сестер, які поділяли долю нашого українського народу і духовенства.

Наприкінці 1946 року в Польщі залишилося 44 сестри, які започаткували провінцію Матері Божої Неустанної Помочі. Тогочасна генеральна настоятелька с. Вероніка Ґаргіль поручила с. Амалії Чабан опіку над сестрами у Польщі. Конгрегація для Східних Церков на прохання головної настоятельки дозволила заснувати формально віце-провінцію у Польщі з 4 липня 1947 року.

Завдяки глибокій вірі в Бога, працьовитості й жертовності сестри зуміли подолати всі труднощі. Працювали в лікарнях, вели катехизу, доглядали хворих по домах, несучи їм духовну поміч.

Сьогодні сестри служебниці в Польщі продовжують місійну діяльність своїх попередниць серед дітей і молоді. Приділяють посилену увагу соціальному служінню людям похилого віку, особливо хворим, та обіймають місійні станиці в Римі (Італія) та Парижі (Франція).

Вірні харизмі засновників, надалі хочуть відповідати на потреби нинішнього суспільства та Христової Церкви - іти туди, де є найбільша потреба.

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next