АКТУАЛЬНО

Урочистості з нагоди п’ятиріччя проголошення Івано-Франківської митрополії УГКЦ

Вівторок, 13 грудня 2016, 20:40
13 грудня, у день Святого апостола Андрія Первозванного, в Архикатедральному та Митрополичому соборі Воскресіння Христового відбулося урочисте святкування п'ятої річниці проголошення Івано-Франківської митрополії УГКЦ. З цієї нагоди до головної святині Івано-Франківська провели прощу вірян із різних куточків Прикарпаття.

Архиєрейську Божественну Літургію очолив Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківський Володимир (Війтишин) у співслужінні з владикою Василем (Івасюком), Єпархом Коломийсько-Чернівецьким, владикою Йосафатом (Мощичем), Єпископом-помічником Івано-Франківським та численним духовенством з усієї митрополії.

З проповіддю до присутніх звернувся владика Володимир. У своїй науці Предстоятель Івано-Франківської архиєпархії роздумав над життям та місією св. апостола Андрія, який за переданням відвідав Київські гори та кинув на руську землю зерно Христової проповіді, що через Володимирове хрещення проросло і дало рясні плоди. "Життєвий шлях апостола Андрія до кінця віків буде взірцем для наслідування кожному, хто шукає свого призначення на землі", - повчав Митрополит. Серед іншого, владика наголосив на незламній вірі та живій проповіді сьогоднішнього святого, відзначаючи його особливу приязнь до нашого народу. "Зерна віри, посіяні святим апостолом Андрієм, щедро зійшли завдяки зусиллям благовірного князя Володимира Великого. Київська Русь сподобилася святого Хрещення. Відтоді пам'ять апостола Андрія Первозванного особливо шанується серед нашого християнського люду", - підсумував проповідник.

Після Божественної Літургії віце-канцлер Івано-Франківської архиєпархії прот. Віталій Федун зачитав декрет, згідно з яким щороку 13 грудня відбуватиметься проща до Архикатедрального та Митрополичого собору Воскресіння Христового, що в Івано-Франківську на честь Станіславівських новомучеників - блаженних Симеона Лукача, Григорія Хомишина та Івана Слезюка. З цієї нагоди, Апостольська Столиця надала право повного відпусту для всіх вірних, які братимуть участь в цій прощі. Відтак мощі Станіславівських новомучеників були виставленні для загального почитання. 

Крім того, Архиєпископ і Митрополит Володимир розповів прочанам про урочистості, які цього року буде відзначати наша Українська Греко-Католицька Церква та, зокрема, Івано-Франківська архиєпархія. Це і відзначення 125 років від дня народження патріарха Йосипа Сліпого; 150 років канонізації свщмч Йосафата Кунцевича; 380 років із дня відходу до вічності митрополита Йосифа Веніамина Рутського; 400 років реформи Василіанського чину. Також владика повідомив, що на архиєпархіальному рівні відбудуться такі заходи: урочисте відзначення п'ятої річниці заснування Івано-Франківської митрополії; 150-річчя з дня народження блаженного священномученика Григорія Хомишина та 100-річчя з дня народження блаженної пам'яті владики Софрона Дмитерка.

Особливим цей день став і для працівників ОТБ "Галичина", які цього року відзначають 25 років із дня виходу в ефір. З цієї нагоди генеральному директору телеканалу п. Ользі Бабій була вручена вітальна грамота від Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава.

Завершилося свято спільною молитвою за мир та Боже благословення для України, після якої Митрополит Володимир уділив присутнім своє архиєрейське благословення.

Прес-служба Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next