АКТУАЛЬНО

Урочистою академією Коломийсько-Чернівецька єпархія завершила ювілейні святкування до 150-ліття від дня народження митрополита Андрея

П'ятниця, 04 грудня 2015, 16:21
3 грудня в місті Косові провели урочисту академію до 150-річчя митрополита Андрея Шептицького. Талановита молодь Гуцульщини в районному Будинку культури представила багатогранність «духовного велета і князя Церкви та українського народу».

Святкові урочистості прибув поблагословити Правлячий архиєрей Коломийсько-Чернівецької єпархії Василь (Івасюк), якого урочисто зустріли всією громадою на чолі з парохом Косова о. Романом Іванюликом, священиками УГКЦ і УПЦ (КП), представниками влади міста і району, директорами навчальних закладів та місцевою інтелігенцією.

В основу свого звернення до святочної громади владика Василь поклав послання нашого праведника “До моїх любих гуцулів”. “Поринувши в гущу гуцульського життя, митрополит старається Слово Боже донести до кожної хати: “Не буде в наших горах ані одної душі христєнцкої, що д’ним би моя бесіда не зайшла”. І цей його лист читався на левадах, полонинах і при кожній роботі. По гуцульських хижах, при ватрах, при високих полонинах, над Черемошем і Прутом - скрізь старі гуцули розповідали про молодого гарного владику, що на білому коні об’їжджав найдальші села Чорногорою і Шпицями та благословляв їх”, - сказав у своїй вступній доповіді “Голос Доброго Пастиря з вершин духовності до любих гуцулів” владика Василь.

Далі естафету академії перейняла студентська і шкільна молодь, яка через акторську майстерність та обдарованість випромінювала багату духовну спадщину українського Мойсея. Про силу молитви, про щастя належати до Вселенської Церкви з повнотою апостольського передання, про основи християнського подружжя та принципи родинного життя, про терпіння українського народу, про знищення і воскресіння УГКЦ, про милосердя до ближнього, - усі ці теми у світлі навчань митрополита представляла християнська молодь Гуцульщини.

Сцена із дитинства майбутнього світоча Церкви в діалозі з мамою Софією Шептицькою, яка прищепила своєму синові любов до молитви. Дзвінкий голос Божого покликання служити Всевишньому, Церкві, людям у душі юнака – майбутнього ієрарха багатостраждального люду, який вестиме свою паству через війни, голодомор і найстрашніші тортури для нескорених. Мученицький шлях українців за віру до Господа і свободу своєї нації. Це ті сторінки нашої історії, які по-мистецьки передавалися глядачам у залі. Перейняті драматизмом від побаченого, усі присутні пильно вслухалися в слова із праць митрополита, який всім серцем переживав також і за дітей-сиріт, які його з великою вдячністю називали найдорожчим таточком.

На завершення всі учасники академії отримали благословення владики Василя. Парох Косова подякував усім за участь у святі та запросив на сцену керівників міста, району, навчальних закладів і співорганізаторів святкувань, де єпарх вручав книги професора Володимира Сергійчука “Андрей Шептицький”.

Владика Василь розповів, що урочистостями в Косові Коломийсько-Чернівецька єпархія завершує святкування до 150-річчя митрополита Шептицького і розпочинає відзначення Надзвичайного ювілейного року Божого милосердя, яке стартує 8 грудня 2015 року і триватиме до 26 листопада 2016 року Божого. Всім учасникам єпископ подарував іконки, які є символікою Року Божого милосердя.

Своїми враженнями поділився парох Косова о. Роман, який розповів про підготовку свята, що тривала впродовж трьох місяців. “Це стало можливим завдяки тісній співпраці парохії Святого Василія Великого, інституту і школи”, - каже священик і підсумовує, що від голосу Шептицького нам слід навчитися жити в єдності, пам’ятати його пророче слово, що ми встанемо тільки тоді, коли вся Україна впаде на коліна перед Богом з покаянням.

Отець Василь Перцович, прес-секретар єпархії

 

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next