АКТУАЛЬНО

«Уроки 70-річчя псевдособору: будь яке насилля держави над Церквою є приреченим», – Олег Турій

Вівторок, 08 березня 2016, 10:59
Будь-яка спроба насильно використати релігію задля якихось політичних інтересів є приреченою. Як відзначив під час відкриття виставки, приуроченої до 70-річчя Львівського псевдособору 1946 року, проректор Українського католицького університету, історик Олег Турій, це має стати одним з уроків історії Церкви.

По-перше, за словами Олега Турія, кожен має знати, що «насправді це був ніякий не собор». «Це зібрання було примусом, вчиненим за заздалегідь розробленим планом, – сказав він. – Воно було насильно скликане органами державної влади, без участі єпископів, без можливості вільного волевиявлення».

По-друге, на думку історика, «держава не повинна керувати Церквою, а з іншого боку, Церква не повинна бути інструментом державної влади». «Тому дуже важливим уроком цього псевдособору є те, що будь-яке насилля, будь-яка спроба використати релігію, Церкву для якихось політичних інтересів, є приреченою».

По-третє, зазначив Олег Турій, «християни мають керуватися своєю вірою і не повинні давати втягнути себе в будь-які політичні інтриги, як це, на жаль, сталося з Церквою Московського патріархату». «Дуже важливо, – сказав він, – щоб саме ця Церква сама осмислила свою роль у цих подіях і не відкидала того, що її ієрархія фактично санкціонувала це насилля. А греко-католикам тут дуже важливо не вставати в позу ображених чи тих, які докоряють, а спробувати протягнути руку». Таку спробу зробив Блаженніший Любомир десять років тому, коли написав листа і до покійного Глави УПЦ МП Митрополита Володимира, і до тодішнього Патріарха РПЦ Алексія з пропозицією «закрити цю сторінку, переосмислити, але рухатись далі, шукати мостів порозуміння».

«Ми бачимо, – зауважив він, – що розвиток пішов у діаметрально протилежному напрямку. В Україні – це боротьба за свободу, гідність людини, де всі Церкви продемонстрували свою стійкість і готовність служити людям. А в Росії ми бачимо інструменталізацію Церкви для ідей так званого «русского міра» – фактично повторення тих самих помилок». «Чи здатна російська Церква, чи здатні віруючі в цій Церкві, проаналізувавши історію, запобігти тому нещастю, яке чекає цю країну і цей народ – я не знаю», – сказав Олег Турій.

На думку науковця, це відзначення Львівського псевдособору «нагадає нашим братам у Росії, що вони мають дбати про Церкву, про віру і не даватися державі використовувати їх у таких брутальних, цинічних, політичних маніпуляціях».

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next