АКТУАЛЬНО

Уряд Австрії та Президент Парламенту відвідали українську громаду у Відні

П'ятниця, 04 березня 2022, 12:22
Федеральний канцлер Австрії Нехаммер, численні члени уряду та інші політичні представники відвідали українську греко-католицьку парафію Святої Варвари та українську православну громаду Константинопольського Патріархату – на знак солідарності та співчуття з людьми в Україні, біженцями та українцями в Австрії.

3 березня уряд Австрії відвідав українську греко-католицьку центральну парафію Святої Варвари та православну громаду Константинопольського Патріархату. Урядову делегацію очолили федеральний канцлер Карл Нехаммер, віцеканцлер Вернер Коглер і Президент Парламенту Вольфганг Соботка. Представники Держави Австрія висловили свою солідарність і співчуття представникам українських громад в Австрії, а також людям в Україні та тим, хто сьогодні змушений втікати від жахіть війни.

Також прибули міністри Олександр Шалленберг, Сюзанна Рааб, Мартін Полашек, Альма Задіч, Мартін Кохер та держсекретар Андреа Майєр, а також голови політичних партій в складі парламенту Август Вегінгер, Памела Ренді-Вагнер і Беате Майнл-Райзінгер та інші представники парламентських партій і представники міста Відень. У візиті також взяв участь Генеральний секретар Єпископської конференції о. Петро Шіпка та посол України в Австрії Василь Химинець.

Перед храмом Святої Варвари політиків зустріли генеральний вікарій для вірних східних католицьких Церков о. Юрій Коласа, парох Святої Варвари, о. Тарас Шагала, о. Олег Ковтун, о. Любомир Дутка, о. Роман Птасюк та православний митрополит Арсеній (Кардамакіс). Генеральний вікарій Коласа подякував керівництву уряду від імені кардинала Крістофа Шенборна за знак близькості з постраждалими та жертвами війни. «Україна перебуває у великій потребі та скруті», – сказав генеральний вікарій Ординаріату Католицьких Східних Церков о. Юрій Коласа, вітаючи главу уряду в церкві Святої Варвари.

Поки ми тут, ракети падають на житлові квартали в містах півночі, півдня та сходу України, сказав генеральний вікарій. Вже є сотні жертв серед жінок і дітей, водночас розвивається гуманітарна катастрофа. Війна Росії проти України вже змусила стати біженцями близько мільйона людей.

«Як найвищим представникам Республіки Австрія, я хотів би висловити нашу глибоку вдячність за безкомпромісну відданість Австрії миру та свободі», – сказав Коласа. За його словами, він був глибоко зворушений солідарністю австрійського населення і запросив високопоставлених відвідувачів церкви запалити «свічку миру та примирення».

Завершилося вшанування спільною молитвою "Отче наш".

Після молитви у храмі політики відвідали приміщення парафії Святої Варвари, де збирають пожертви та допомогу, які доставляють безпосередньо на словацько-український кордон. До пункту збору допомоги цілими днями приходять сотні людей, і не лише українського походження.

Наприкінці уряд також відвідав греко-православний Троїцький собор на Фляйшмаркті, де гостей вітав митрополит Арсеній. Після тихої молитви та запалювання свічок уряд зустрівся з представниками україномовної громади, що входить до складу Австрійської митрополії Константинопольського Патріархату. Митрополит подякував уряду та іншим політичним представникам за цей сильний знак солідарності.

Як і Українська Греко-Католицька Церква, Австрійська православна митрополія також розпочала кампанію допомоги Україні. Крім грошових, у приміщенні Троїцького собору приймають і інші пожертви, які перевозять на польсько-український кордон. «Ми стоїмо разом з усіма людьми в Україні, – сказав митрополит, – незалежно від того, до якої Церкви чи релігії вони належать».

Федеральний канцлер Австрії Нехаммер: Світ солідарний з Україною

Весь світ виявляє солідарність з народом України. «Ми також сьогодні зробили перерву в праці уряду і висловили співчуття в надії, що буде складено зброю і протягнуті руки до діалогу, щоб страждання і кровопролиття нарешті прийшли до кінця», – зазначив канцлер. «Те, що ми зараз переживаємо в Україні, важко передати словами. Мене наповнює глибокий сум, коли спостерігаю, як знищуються сім’ї», – сказав Нехаммер. «Тисячі людей, особливо жінки та діти, змушені покинути свої домівки, своїх улюблених чоловіків, батьків, синів і братів, щоб не стати жертвами війни, яку вони не розпочинали і не бажали».

Федеральний канцлер також сказав, що сповнений гордістю і безмежною вдячністю, «коли бачить у своїй власній країні жертовну готовність допомогти людям. Ця солідарність, якою зараз живе Австрія і яку можна відчути в Австрії, є одним із найяскравіших свідчень і доказів того, що європейська солідарність – це не лише пуста фраза, але ця європейська солідарність насправді живе».

Вся Європа демонструє свою солідарність з Україною і рішуче засуджує жорстокий напад президента Росії, який порушує міжнародне право, заявив віцеканцлер Коглер. «Молитвами в греко-католицькій церкві та греко-православному соборі ми хочемо послати знак для майбутнього миру в України». Попри шок, хвиля солідарності наповнює мене гордістю, зазначив він. «Зворушливо бачити, скільки допомоги збирають тут, у Відні, але також по всій Австрії, – каже Коглер: – Моя повага всім помічникам, які віддані мирній Європі».

Міністр закордонних справ Шалленберг був стурбований тим, що все більше цивільних осіб стають мішенню російських збройних сил. Ці люди намагалися сховатися від бойових дій. «Сьогодні ми разом робимо перерву в праці уряду, щоб сповнити цей акт людяності щодо українською громади в Австрії, щоб висловити своє сердечне співчуття, а також нашу повну солідарність з Україною та українським народом».

Міністр Рааб також привітала численні ініціативи, за допомогою яких Австрія допомагає людям в Україні – «грошовими чи матеріальними пожертвуваннями, допомогою з розміщенням біженців чи молитвами на знак миру». Дякуємо всім, хто долучився та зробив внесок.

Пресслужба ординаріату для вірних усіх Східних Католицьких Церков в Австрії
за повідомленням Австрійського Католицького видання Kathpress,
фото: Religion.ORF.at

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next