АКТУАЛЬНО

«Уся Церква зараз мобілізується, не лише медичні капелани», – о. Любомир Яворський

Четвер, 12 листопада 2020, 12:22
Українська Греко-Католицька Церква готова надати свої приміщення для потреб хворих на Covid-19, а також допомогти медикам, які нині опинилися на передовій боротьби з епідемією. В коментарі для медіахабу Tvoemisto.tv о. Любомир Яворський, патріарший економ УГКЦ і голова Антикризового центру УГКЦ, пояснив важливість партнерства Церкви і лікарів та розповів, які церковні об'єкти можуть передати під потреби ковідних пацієнтів у Львові.

Як зазначає отець Любомир, Церква свідома сьогоднішньої проблеми Covid-19 не лише в Україні, а й у світі, особливо беручи до уваги кількість хворих, яка з кожним днем лише збільшується. «Наш пріоритет сьогодні – створити у храмах безпечний простір, дотримуючись усіх рекомендацій, зокрема під час уділення Святих Таїнств (Хрещення, Миропомазання, Вінчання, Сповіді, Євхаристії), аби віряни могли відвідувати церкви», – пояснює патріарший економ.

Завантажити «Богослужбові рекомендації на час вірусної епідемії» можна за цим посиланням

Для тих, хто такої можливості не має, в УГКЦ практично в кожній парафії організували онлайн-літургії, на яких українці можуть єднатися з Церквою. «Це, звісно, повноцінно не замінить офлайн», – вважає отець Любомир, тому висловлює сподівання, що жорстких карантинних заходів не буде введено.

Крім того, священник пригадує, що Церква і надалі є партнером держави, лікарів, медустанов у боротьбі із Covid-19. Саме тому вона шукає способів, як допомогти медикам, які, перебуваючи на передовій боротьби із невидимим ворогом, ризикують не лише своїм здоров’ям, а й життям і здоров’ям близьких.

«Нам важливо нині підставити їм плече підтримки через Комісію охорони здоров’я, а саме медичних капеланів, подібно, як ми це робили, починаючи з 2014 року, для наших військових через службу військового капеланства», – стверджує отець Любомир, пояснюючи, що медичні працівники перебувають з людьми не лише під час карантину, а десятками років – постійно працюють з медиками і хворими, як офлайн, так і онлайн.

У коментарі «Твоєму місту» патріарший економ заявив, що Українська Греко-Католицька Церква, зокрема Патріарша курія УГКЦ, нині готова надати власний церковний простір для потреб медиків, як про це ще навесні заявляв Блаженніший Святослав.

«Ми вже провели інвентар тих об’єктів, щоби з них могли скористати Міністерство і медустанови. Зокрема, у Львові – це двокорпусна будівля реабілітаційного центру у Брюховичах, Патріарший дім, шпиталь Шептицького. Івано-Франківська архиєпархія також надає свої приміщення для обсервації, а Тернопільська – свої», – розповів о. Любомир Яворський.

«Уся Церква зараз мобілізується, не лише медичні капелани», – наголосив патріарший економ. Разом з тим, він зазначив, що сьогодні необхідно мобілізувати всю спільноту греко-католиків, зокрема в Україні, до збору необхідних коштів через online donation (онлайн-пожертва) для потреб духовенства і їх родин, яких уразив вірус.

«Вірус вражає цілі родини, у тому числі священничі сім’ї і монаші спільноти. І ми добре розуміємо фінансові можливості пересічного громадянина, відтак залучаємо ресурси, аби допомогти найбільш потребуючим», – сказав патріарший економ.

Читайте також: «Глави Церков, Мінкультури та ДЕСС оприлюднили спільну позицію щодо очікуваного посилення карантинних заходів»

Пригадуємо, що Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, в Україні, ще в березні під час недільної проповіді у Патріаршому соборі в Києві заявив, що готовий надати церкви та монастирі під шпиталі, щоб рятувати людські життя від коронавірусу, якщо цього вимагатимуть обставини.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next