АКТУАЛЬНО

Відійшов у вічність єпископ Ян Пурвінський

Вівторок, 06 квітня 2021, 13:16
"З великим сумом і скорботою дізнався, що після важкої хвороби COVID-19 у віці 86 років сьогодні відійшов у вічність перший єпископ відродженої Житомирської дієцезії, ревний пастир і турботливий батько дієцезії – Ян Пурвінський", - читаємо на фейсбук-сторінці владики Віталія Кривицького, ординарія Київсько - Житомирська дієцезії РКЦ в Україні.

Владика був відкритою й доброзичливою людиною, з молодого віку присвятивши своє життя служінню Богові та людям, проповіді й праці на ниві Христовій. Він стояв біля витоків відродження Київсько-Житомирської дієцезії, а з 1998 року став єпископом-ординарієм дієцезії Римсько-Католицької Церкви. Нехай наш Господь Ісус Христос прийме пастиря своєї Церкви в невимовне радування вічним життям, а нам дарує велику милість по всі дні творити його волю.

Висловлюємо щире співчуття рідним та Церкві, якій Ян Пурвінський присвятив більшу частину свого життя. Нехай пам’ять про нього буде вічною!

Біографія
Єпископ Ян Пурвінський народився 19 листопада 1934 року в Латвії в сільській польській родині. Закінчив вищу духовну семінарію в Ризі. Висвячений 13 квітня 1961 року. Душпастирську діяльність розпочав на посаді вікарія в Даугавпілсі. Пізніше був настоятелем в Даугавпілсі, Краславлі, Індрі. Віцедекан. На прохання католицької громади м. Житомира і за узгодженням з кардиналом Юліаном Вайводсом 2 серпня 1977 року призначений вікарієм житомирського кафедрального собору Святого Софії. У 1981 році призначений єпископським вікарієм України і Молдови. В 1983 році отримав почесне звання капелана папи римського. 16 січня 1991 року папою Іваном Павлом II призначений єпископом відродженої Житомирської дієцезії. Консекрація відбулася 4 березня 1991 року в Житомирі в соборі Святої Софії. З 1998 року – єпископом-ординарієм Київсько-Житомирської дієцезії Римсько-Католицької Церкви. 
15 червня 2011 року папа Бенедикт XVI прийняв відставку єпископа Яна Пурвінського, з посади ординарія Київсько-Житомирської дієцезії Римсько-Католицької Церкви в Україні, у зв'язку з досягненням ним пенсійного віку.
4 березня єпископ відзначив 30 років від дня єпископської консекрації.
Похоронна Свята Меса відбудеться 8 квітня об 11.00 в кафедральному храмі.

www.facebook.com


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next