АКТУАЛЬНО

Відбулася ІІІ Всеекзархальна проща Харків-Покотилівка

Вівторок, 16 жовтня 2018, 11:16
Уже втретє відбулася піша проща Харківського екзархату до Покотилівського монастиря. Напередодні храмового празника Покрови Пресвятої Богородиці з Харкова до василіанської обителі рушили понад 100 паломників. Варто зазначити, що кількість прочан щороку зростає. Наймолодшому учаснику прощі виповнилося лише півтора року, а найстаршій — 77.

Цього року вперше організатором прощі виступила молодіжна комісія екзархату під проводом її голови о. Миколая Микосовського, ЧСВВ, та за активною участю спільнот “Квіти Слобожанщини” (м. Харків) та “Вірні вірі” (смт Покотилівка). Варто додати, що до акції долучилася також молодь з Полтави та інших міст України.

Особливістю цьогорічної прощі стало також те, що в ній взяли участь семінаристи, які належать до Харківського екзархату, а саме з Київської Трьохсвятительської духовної семінарії, Львівської духовної семінарії Святого Духа та Івано-Франківської духовної семінарії.

Піша проща розпочалася 13 жовтня спільною молитвою у катедральному соборі Святого Миколая Чудотворця м. Харкова. Опісля колона рушила містом. Дорогою прочани кілька разів зупинялися, щоб помолитися, перепочити та послухати духовну науку. Першою зупинкою був монастир Святого Івана Павла ІІ Згромадження сестер святого Йосифа,  де була можливість приступити до мощів бл. Олімпії та Лавренії. Опісля учасники прощі спільно помолилися Молебень до Богородиці у мобільному містечку для вимушено переселених осіб. Утретє прочани зупинилися у лісі, де їх пригостили смачним обідом вірні м. Харкова.

До вечора колона прибула в Покотилівку, залишивши позаду близько 25 кілометрів. На порозі обителі їх урочисто зустрів ігумен монастиря о. Йосиф Щур, ЧСВВ, та протоігумен ЧСВВ о. Йоан Школик. Варто додати, що в монастирі відбулися молитовні нічні чування.

У день храмового свята Архиєрейську Літургію очолив Екзарх Харківський Василь (Тучапець), який роздумував над історією свята Покрови Пресвятої Богородиці, наголосивши на силі молитви Божої Матері. “Бог вибрав Її на Матір свого Сина, тому і ми маємо молитися до Богородиці, просити Її, щоби через неї Господь вислухав нас”, – зазначив архиєрей.

На завершення урочистостей на подвір’ї монастиря відбувся святковий концерт і частування традиційною покровською кашею.

ugcc.kharkiv.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next