АКТУАЛЬНО

Відбулася презентація книги «Справедливість в сучасному світі: Екологія – економіка – етика»

Вівторок, 03 грудня 2013, 12:21
28 листопада у Відні (Австрія) з нагоди презентації книги «Справедливість у сучасному світі: Екологія – економіка – етика» відбувся круглий стіл на тотожну тему.

Захід був організований Інститутом соціальної етики факультету Католицької теології Віденського державного університету в рамках відзначення 10 років з часу виходу у світ Соціального дороговказу Екуменічної ради християнських Церков Австрії.

З програмними доповідями виступили: єпископ Міхаель Бюнкер, предстоятель Євангельської Церкви Австрії, д-р Ірене Гінер-Райхл, посол Австрії в Китаї, д-р Дорін Оанчеа, професор Православного богословського факультету «Andrei Şaguna» з Сібію в Румунії, а також д-р Володимир Шеремета, професор Івано-Франківської теологічної академії та керівник Бюро УГКЦ з питань екології.

Доповідачі констатували багатогранну взаємозалежність сучасних екологічних та економічних викликів та загроз для справедливості, а також ключове значення принципу сталого розвитку для їх вирішення. Також було наголошено на ролі Церков у справі утвердження справедливості, яка має вагомі екологічні імплікації. У цьому контексті необхідним є системне переосмислення християнської ідентичності та комплексного характеру місії Церкви.

Професор Володимир Шеремета загострив увагу присутніх на тому, що здійснення вимоги справедливості «suum cuique»для кожної людини суттєво залежить від екологічних передумов життя. Доповідач наголосив на тому, що зусилля Церкви для утвердження справедливості в сучасному світі не сміють обмежуватися на роль адвоката бідних та беззахисних, але рівно ж мають бути направлені на піклування про збереження всього створеного Богом світу. Навіть більше, збереження Божого створіння є вагомим інструментом запобігання проблемам бідності, воєн тощо.

Очільник Екологічного бюро УГКЦ констатував факт, що служіння для збереження створіння є для Церкви питанням «бути чи не бути». «Для того, щоб бути собою і ефективно служити Богу і спасінню людини, християнські Церкви мають присвячувати більше уваги та зусиль для формування цілісної християнської ідентичності, невід’ємною складовою якої є відповідальність за Боже створіння – природу», – наголосив професор Шеремета.

Після виступів доповідачів відбулася пленарна дискусія, яка була сконцентрована на пошук відповідей на питання, яким чином християнські Церкви в контексті виконання своєї місії можуть спричинитися до соціального служіння, утвердження справедливості та збереження створеного Богом світу в контексті сучасних суспільно-економічно-екологічних викликів.

Також у рамках заходу в церкві «Христа – надії світу», що біля Міжнародного центру ООН, відбулося екуменічне богослужіння за участю єпископів католицької та протестантських Церков.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next