АКТУАЛЬНО

Відбулася Вісімдесят друга сесія Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ

Понеділок, 27 травня 2019, 13:05
23-24 травня 2019 року в Марійському духовному центрі Зарваниця під головуванням Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава відбулася Вісімдесят друга сесія Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви. Головна тема цієї сесії Синоду – «Стан душпастирства сім’ї в Україні».

У контексті розгляду головної теми владики заслухали доповідь на тему «Аналіз актуального становища сім’ї в українському суспільстві», яку виголосила п. Леся Кука. Отець Василь Нестер, голова Комісії УГКЦ у справах родини, доповів про стан душпастирства сімей у Верховному Архиєпископстві, а подружжя Романа і Наталії Прокопівих із Руху християнських сімей розповіло про практичні аспекти діяльності прородинних церковних рухів. Завершився розгляд головної теми дискусією щодо перспективного плану душпастирства сімей, який представив о. Тарас Бабій, і прийняттям Звернення Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ з нагоди Року сім’ї в Україні.

Синод на цій Сесії опрацьовував низку проєктів церковних документів. Зокрема, було розглянуто та прийнято на трирічний випробувальний термін Програму душпастирства покликань до богопосвяченого життя, яку представляв владика Михайло Бубній.

Проаналізовано та затверджено план діяльності Комісії душпастирства тверезості Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ, який представив о. Ігор Козанкевич, голова підкомісії «За тверезість життя». Рішенням Синоду цю підкомісію було реорганізовано на Комісію душпастирства тверезості Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ.

Синод також затвердив план формації вихователів семінарій (ректорів, віцеректорів, економів, префектів і духівників) і прийняв у першому читанні «Напрями підготовки кандидатів до священства в УГКЦ», які представив голова робочої групи з опрацювання цих документів о. Ігор Бойко.

Значну частину синодального часу владики присвятили розгляду злободенних питань душпастирського служіння в Україні. Єпископи докладно проаналізували події, які відбулися нещодавно у зв’язку з реконструкцією храму у смт Славське Львівської області. Узявши до уваги висновки дослідження, проведеного Єпархіальним управлінням Самбірсько-Дрогобицької єпархії, члени Синоду вирішили зробити належні висновки із цієї ситуації. Владики ствердили, що нищення пам’яток сакрального мистецтва в жодному разі не може бути виправданим. Синод висловився за неупереджене розслідування цього випадку як з боку світських органів, так і з боку церковної влади. Єпископи одностайно ствердили, що винні повинні бути покарані.

Синод зобов’язав духовенство Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ неухильно дотримуватися вимог єпархіальних Інструкцій про порядок планування будівництва, розпису, облаштування і збереження храмів та інших сакральних споруд богослужбового призначення. Також було вирішено провести в усіх єпархіях та екзархатах Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ просвітницькі семінари із залученням фахівців зі сфери охорони сакральної спадщини та створити єпархіальні (екзархальні) комісії сакрального мистецтва в разі їх відсутності.

Члени Синоду взяли до уваги повідомлення про Апостольський лист у формі «Моtu proprio», Святішого Отця Франциска «Vos estis lux mundi» від 9 травня 2019 року щодо ефективних дій задля захисту неповнолітніх, зміст якого детально представив владика Теодор Мартинюк.

У контексті розгляду питання про діяльність структурних одиниць Верховного Архиєпископства загальний звіт склав отець Андрій Максимович, адміністратор Патріаршої курії УГКЦ, а про діяльність Комісії УГКЦ з міжконфесійних і міжрелігійних відносин детально доповів її голова – отець Ігор Шабан.

Розглядаючи загальні питання, члени Синоду заслухали звіт про місію і діяльність Українського католицького університету, який подав ректор УКУ отець Богдан Прах.

У цьому розділі було розглянуто також питання про загальноцерковне паломництво до Флоренції «Слідами київських митрополитів – Ісидора та Йосифа Сліпого», яке заплановано провести 14-15 вересня 2019 року. Про це доповів отець Володимир Волошин, пасторальний координатор для українців-католиків в Італії та парох української парафії Святого архистратига Михаїла у Флоренції.

Владики розглянули інформацію та прийняли відповідне рішення щодо перебування в юрисдикції українських Лицарів Колумба ікони Божої Матері, помічниці переслідуваних християн, написаної знаменитим іконописцем Фабріціо Діомеді, про яке доповіли пан Богдан Ковалів і отець Володимир Мальчин.

Крім того, члени Синоду проаналізували низку питань, пов’язаних із діяльністю руху «Віднова у Святому Дусі» в УГКЦ, які представив владика Дмитро Григорак.

Єпископи розглянули питання про виконання синодальної постанови щодо втілення в єпархіях та екзархатах Верховного Архиєпископства пасторальної моделі Католицької акції, яка базується на формації (вишколі) і апостоляті (служінні) мирян. Про це доповів отець Василь Білаш, голова Комісії у справах мирян УГКЦ.

Вісімдесят третю сесію Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви вирішено провести в листопаді 2019 року.

 

Секретаріат Синоду Єпископів
Києво-Галицького Верховного Архиєпископа УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next