АКТУАЛЬНО

«Відчути Бога, підтримавши ближнього» – в УКУ готуються до «Вифлеємської гостини»

Четвер, 04 січня 2018, 13:28
Цього року організатори щорічної акції «Святвечір для нужденних» планують відвідати з різдвяними гостинцями близько 900 людей, серед яких безхатченки, нужденні та одинокі.

Також вони завітають до пацієнтів Обласної клінічної психіатричної лікарні, Паліативного відділення шпиталю ім. Митрополита Андрея (Шептицького), Військово-медичного клінічного центру західного регіону та Львівської виправної колонії №30.

Близько 150 нужденних зможуть провести Надвечір’я Різдва Христового спільно зі студентами та волонтерами в стінах Філософсько-богословського факультету УКУ.

Такий захід проводиться вже 22-й раз як добра традиція, яку започаткував Митрополит Андрей Шептицький ще в стінах Львівської богословської академії, коли роздавав новорічні подарунки малозабезпеченим людям Львова. Серед них були не лише християни, але й зокрема, єврейські діти.

За словами організатора акції Назарія Петріва, аспіранта кафедри церковної історії УКУ,  щороку кількість людей, які отримують різдвяні гостинці збільшується. Ще 9 років тому орієнтувалися на 100 людей, а цього року вже близько тисячі.

«Це не тільки благодійна акція чи доброчинний захід, а насамперед місце зустрічі людей. Можливо, для когось із наших гостей вечеря з нами напередодні Різдва Христового є одинокою можливістю відчути себе потрібним, почутися любленим. Думаю, для всіх нас загалом є набагато простіше любити чи навіть захоплюватися тими, хто має певне визнання чи статус у суспільстві, – і це абсолютно нормально. Проте, логіка Вифлеємської гостини є трохи іншою. Тут кожен з нас має нагоду відкрити себе з іншої перспективи, часом навіть зруйнувати вже сформовані погляди і стереотипи, побачити цінність людини незалежно від її соціального статусу чи впливу. Як на мене, це і є головна мета Святвечора.  Бо як можемо побачити Бога, коли не бачимо брата?» – розповідає хлопець.

Зібрати людей на Святвечір вдається через Центр соціального захисту, в якому реєструються потребуючі. Частину людей, які з різних причин не стоять на обліку, можна знайти через благодійні організації чи парохії, які працюють із цією категорією суспільства. А ще в цьому допомагають самі безхатченки. За понад 20 років деякі бездомні вже знають, що проводиться такий захід і працюють, як добре радіо, передаючи інформацію одне одному.

Організувати таку акцію вдається завдяки волонтерам, серед яких не лише студенти, не лише львів’яни, але й гості з інших країн (Польща, Австралія, США). Впродовж жовтня вони допомагають зібрати кошти. «Щороку до організацій Святвечора долучається від 25 до 40 волонтерів. Цікаво, що більшість з них – це люди, які почули про захід завдяки ЗМІ чи друзям з університету. Впродовж останніх років маємо цікавий досвід волонтерства. Так, наймолодшому нашому волонтеру, який прийшов з татом, було років 6, а найстаршому — близько 70-ти», – зауважив Назарій Петрів.

Зазвичай Святвечір починається о 14.00 год спільною колядкою чи вертепом, о 15.00 год. – святкове богослужіння, а о 16.00 год. розпочнеться вечеря.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами www.ucu.edu.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next