АКТУАЛЬНО

Відомого колекціонера та мецената Івана Гречка поховають 17 червня на Личаківському цвинтарі

Четвер, 16 червня 2022, 21:57
15 червня на 94-му році життя відійшов у вічність Іван Гречко, відомий колекціонер, меценат, громадський діяч, співорганізатор Інституту колекціонерства українських пам’яток при Науковому Товаристві імені Тараса Шевченка.

Поховають Івана Гречка 17 червня у Львові на Личаківському цвинтарі.

Сьогодні, 16 червня, о 19:00 у каплиці на вул. Пекарська відбудеться Парастас за упокій душі пана Івана. У п’ятницю, 17 червня, о  12:30 розпочнеться Чин похорону в храмі Пресвятої Трійці, що на вул. Братів Тершаківців, 11.

У 2013 році патріарх українського колекціонерства подарував Українському католицькому університетові найбільшу колекцію гуцульських ікон на склі, яку збирав усе життя, та інші експонати своєї колекції: стародруки, ручні хрести, свічники Трійці, народний одяг, писанки.  Саме його подарунок став початком діяльності музею в університеті.

Під час інтерв’ю, яке команда УКУ записала у січні 2013 року, за кілька днів до передачі ікон у квартирі п. Івана, він розповів, що його мрією було, аби колекція була представлена цілісно і опинилася в добрих руках: «Я вдячний Українському католицькому університетові за його запрошення та пропозицію, і з радістю віддаю зібрані ікони до його музею. Бо знаю, що ці експонати відкриють для багатьох нашу культуру. Найкраще, якщо ікони будуть у нашій церковній інституції, тут завжди життя динамічне, тому на них завжди буде духовна потреба», – пояснював свій вибір колекціонер.

Останні роки свого життя Іван Гречко прожив у Колегіумі Українського католицького університету і щедро обдаровував наших студентів та всю спільноту своєю присутністю.

Висловлюємо щирі співчуття рідним п. Івана.

Це велика і непоправна втрата для всієї України.

Хай всемилостивий Господь прийме його у Царство Небесне.

Вічная йому пам’ять!

Більше про Івана Гречка читайте тут.

Іван Гречко про цінність свободи і вдячність:

Департамент інформації УГКЦ
за матеріалами УКУ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next