АКТУАЛЬНО

Відійшов у вічність єпископ-емерит Михайло (Микицей)

Неділя, 21 травня 2017, 14:28
20 травня 2017 року, близько 19.00, на 83-му році життя упокоївся в Бозі владика Михайло (Микицей), Єпископ-емерит єпархії УГКЦ Покрови Пресвятої Богородиці в Аргентині.

Похоронні відправи розпочнуться в неділю в 9.00 в єпархіальному соборі Покрови Пресвятої Богородиці в Буенос-Айресі. Прощальна Божественна Літургія відбудеться в понеділок (початок о 9.00). Тіло померлого єпископа буде поховане на українському цвинтарі біля  Буенос-Айреса.

Департамент інформації УГКЦ

Довідка

Владика Михайло (Микицей), єпископ-емерит

Народився 17 жовтня 1934 року в селі Горохолина Станіславівського повіту (сьогодні Івано-Франківської області) у родині Марії з Мартинюків та Василя Микицея, в якій було шестеро дітей: Олена, Михайло, Іван, Наталка, Марія і Ярослав. Сім'я Микицеїв емігрувала в 1938 році до Парагваю, поселившись у Колонія Фрам. У 1945 році ціла родина переїхала до Аргентини і поселилася в місцевості Авеллянеда в передмісті столиці Буенос-Айреса.

1 березня 1948 року молодий Михайло вступає до семінарії отців оріоністів, де здобуває в 1957 році середню освіту й отримує  диплом учителя народної школи та продовжує вивчення філософії. У 1953-1954 роках закінчує новіціят у Клайполе, недалеко  від Буенос-Айреса, та 12 лютого 1954 року складає монаші обіти.

У 1959 році настоятелі Конгрегації посилають молодого монаха Михайла до Рима для закінчення теологічних студій. Там же він вступає до Папського лятеранського університету, де здобув ліценціат з теології в 1963 році.

У цьому ж році отримав піддияконські свячення (святитель владика Іван Бучко), а у 1962 році владикою Андрієм Сапеляком – тоді ще Апостольським візитатором для українців католиків в Аргентині – був висвячений на диякона. 21 квітня 1963 року отримав єрейські свячення в Малій українській семінарії в Римі (святитель патріарх Йосиф Сліпий).

У 1963 році повертається до Аргентини й оселяється знову в Пресіденція Роке Саенз Пеня, в Інституті Дона Оріоне, де працює як учитель, а 16 березня 1965 року стає директором Народної школи аж до 1984 року. Відтоді, на прохання владики Сапеляка, протягом двадцяти років також виконує свою пастирську діяльність, опікуючись українськими вірними, що живуть у провінціях Чако й Формоза, на півночі Аргентини.

У 1979 році владика Андрій Сапеляк номінує отця Михаїла Микицея радником Української католицької єпархії в Аргентині.

23 червня 1990 року папа Іван Павло ІІ номінує о. Микицея єпископом-помічником для Української католицької єпархії в Аргентині. 14 жовтня 1990 року в соборі Покрови Пресвятої Богородиці в місті Буенос-Айресі отримав єпископські свячення (святителі владики Андрій Сапеляк і Єфрем Кривий). Відтак владика Михайло перебирає опіку над Вікаріятом єпархії на півночі Аргентини, з осідком у місті Посадас – столиці провінції Місіонес.

20 січня 1998 року, після резигнації владики Андрія Сапеляка, папа Іван Павло ІІ номінує владику Микицея Апостольським адміністратором Української католицької єпархії в Аргентині.

20 квітня 1999 року Святіший Отець номінує владику Михайла Микицея Єпархом для українців-католиків в Аргентині.

В Аргентинській єпископській конференції владика Михайло Микицей є членом Комісії для Церков східного обряду.

10 квітня 2010 року папа Венедикт XVI, відповідно до приписів канону 210, § 1 Кодексу канонів Східних Церков, прийняв зречення владики Михайла з уряду Єпарха Української Греко-Католицької єпархії Покрови Пресвятої Богородиці в Аргентині.

 

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next